Advocate Christine Mussche over zaak rond Bart De Pauw: "In het najaar duidelijkheid over onderzoek"

2 augustus 2018
Het onderzoek naar de zaak rond televisiefiguur Bart De Pauw zit in zijn eindfase. Tegen het najaar zou er meer duidelijkheid moeten zijn. Dat heeft Christine Mussche, advocate van de vrouwen die zich burgerlijke partij hebben gesteld, gezegd in "De ochtend" op Radio 1. "Welke richting het uitgaat, kan ik nu nog niet zeggen, wel dat het onderzoek grondig en deskundig gevoerd is."

"Voor alle duidelijkheid: de zaak tegen De Pauw is er gekomen op het initiatief van het parket, dat dat nodig vond op basis van De Pauws eigen verklaring en de reactie van de VRT daarop. Het was niet meteen de bedoeling van mijn cliëntes om een klacht tegen hem in te dienen", zegt Mussche. "Welke richting het onderzoek uitgaat? Dat kan ik niet zeggen. Maar wel dat het onderzoek in de eindfase zit, en dat we duidelijkheid verwachten in de loop van het najaar. Dan kunnen er dingen naar buiten gebracht worden."

Over de manier waarop het onderzoek gevoerd is, zegt Mussche dat ze blij is "dat alles grondig is uitgeklaard" en "dat er hard aan gewerkt is". Behalve de huiszoekingen op de VRT en bij Koeken Troef!, het bedrijf van De Pauw, zijn hijzelf en zijn entourage ook grondig ondervraagd, zegt Mussche. "Ook de vrouwen over wie het gaat.

Wat de andere onderzoeksdaden betreft: daar zal meer over blijken wanneer dat mag blijken. Idem wat de identiteit van de vrouwen betreft: die zal op het gepaste moment bekend worden."

"Proces helaas deels al gevoerd in de media"

Toen Bart De Pauw zelf met zijn videoboodschap naar buiten kwam in november 2017, hadden de media meteen bijzonder veel aandacht voor de zaak. "Daarmee is het allemaal begonnen: hij heeft het verhaal zelf naar buiten gebracht, daarop heeft de VRT gereageerd, en daarop de dames die zich aangesproken voelden door het bericht. Daarover is bijzonder veel in de media gekomen, en dat doet de zaak geen goed.

Op die manier is in de hoofden van veel mensen een idee gevormd over de zaak, zonder dat ze kennis van zaken hebben", zegt Mussche. "Daarom moet ik dat beeld als advocaat van de slachtoffers in deze zaak deels rechtzetten."

Bart De Pauw is als mens zwaar aangepakt. Als advocate van de tegenpartij is het mijn plicht om dat te zeggen, en bepaalde ideeën recht te zetten.

Mussche vond ook dat de perceptie van de feiten ook grondig verkeerd zat. "De dames zelf zijn tevreden dat dit intussen rechtgezet is. In eerste instantie werd hun verhaal neergezet als ongevoeligheid van de dames in kwestie. Alsof ze niet tegen een mopje kunnen, of flirterig gedrag. Maar het gaat wel om meer dan dat: feiten van stalking om precies te zijn, en níét om aanranding."

Mussche erkent ook dat het proces van De Pauw deels al gevoerd is in de media. "Zeker als mens is hij zwaar aangepakt geweest. Hij heeft veel negatieve reacties over zich gehad, maar ook veel steunbetuigingen. De impact op zijn privéleven en bedrijf is zwaar geweest. Of dit in verhouding is tot de zaken die gebeurd zijn? Daar heb ik als burgerlijke partij in deze zaak niets over te zeggen."