Advocaten Syrisch gezin: "Vader reisde naar Indië, maar enkel om familie te redden"

26 december 2016
De advocaten van het Syrische gezin uit Aleppo, dat al maandenlang probeert een humanitair visum te krijgen in ons land, hebben bevestigd dat de vader van de familie effectief voor een korte periode naar Indië is gereisd. Die reactie komt er nadat bekend raakte dat hij twee weken buiten Syrië zou hebben verbleven, zonder zijn vrouw en kinderen. Bart De Wever (N-VA) sprak vervolgens van een "leugenachtig" dossier.
"In onze ogen verandert deze informatie echter niets aan de situatie", schrijven advocaten Mieke Van den Broeck en Olivier Stein in een persbericht.
 
Niemand kan een man verwijten alles in het werk te stellen om zijn vrouw en kinderen te redden.

"Juist omdat de Belgische regering tot op heden beslist heeft om meerdere gerechtelijke beslissingen naast zich neer te leggen, werd de familie wanhopig, in die mate dat ze naar andere pistes heeft gezocht om zich te beschermen. Door een legale vluchtweg onmogelijk te maken, duwt de regering oorlogsslachtoffers bovendien in de armen van mensensmokkelaars."

"Dit dossier deugt niet"

De reactie van de advocaten kwam er naar aanleiding van de berichten in verschillende Vlaamse kranten dat de vader van het Syrische gezin onlangs twee weken in de Verenigde Emiraten en Indië zou hebben verbleven. Eerder raakte al bekend dat hij meermaals naar Libanon zou zijn afgereisd.

N-VA-voorzitter Bart De Wever plaatste vervolgens grote vraagtekens bij het dossier van de familie. "Het deugd niet", zei hij. Als de man echt doodsbang was, waarom laat hij dan zijn vrouw en kinderen twee weken achter? Dit gezin beantwoordt niet aan het beeld van de typische oorlogsvluchtelingen."

De advocaten zijn het beu

De advocaten reageren nu scherp op die verklaringen én op de berichten. Ze zijn het naar eigen zeggen beu om telkens opnieuw op beschuldigingen te moeten reageren. "Die hebben tot doel te verdoezelen dat de regering koste wat het kost in de illegaliteit blijft, door het niet respecteren van gerechtelijke beslissingen", schrijven ze. "Men moet zich niet alleen de vraag stellen of de rechten van de Syrische familie worden gerespecteerd, doch eveneens of ook de rechten van alle burgers in België op die manier kunnen worden geschonden door de regering."