“Af en toe hou ik het in Antwerpen niet meer uit van het lawaai”

5 april 2018
De stad is een broeihaard van geluiden, een kakofonie van lawaai. Stilte is er schaars en kostbaar. Daarom ging Hautekiet op zoek naar stille plekken in de stad. Ook actrice Hilde Van Mieghem reageerde.

Hilde Van Mieghem woont centraal in Antwerpen, in een huis dat omgeven is door drie scholen. Het is er niet makkelijk om stilte te vinden. Je hebt er natuurlijk wel parken in de buurt, maar echt rustig kan je die niet noemen: “Ik ga altijd met mijn hond wandelen in Park Den Brandt, maar dat is omgeven door de Ring. Dus dan heb je continu het gesuis van auto’s.”

Het is heel moeilijk om een plek te vinden waar het écht stil is.

Op zoek naar rust in Italië

Waar vindt Van Mieghem dan rust? In Antwerpen alvast niet. Dus rijdt ze tegenwoordig wel eens naar Oostende, om er te gaan wandelen. “En ik heb gelukkig nog andere plekken waar ik naartoe kan waar het absoluut stil is. Dat zijn plekken in het buitenland waar vrienden van me een mooi huis hebben, zoals in Italië. Af en toe vlucht ik daar echt naartoe omdat ik het hier in Antwerpen niet meer uithoud van het lawaai.”

“Antwerpen is één grote werf”

Was een huis in het groen dan geen betere optie voor haar? “Ik heb een mooi, groot stil huis” reageert ze. “Er is een tuin achter het huis, en een pleintje met een grote boom, voor het huis.”

“In dat huis voel ik niet echt dat ik in de stad zit”, gaat ze verder. “Maar als ik de deur opentrek, is het echt rampzalig.” Dat heeft veel te maken met alle werken die er aan de gang zijn: “Dat is echt verschrikkelijk. Antwerpen is één grote werf.” Al heeft ze wel lovende woorden voor de Sint-Andrieswijk: “Dat is een leuke, stille wijk in Antwerpen."

Allen daarheen, besluit Jan Hautekiet. Al zal het er zo een pak minder stil worden.

De stiltekaart van Hautekiet

Luisteraars signaleerden ons enkele plekjes waar nog rust te vinden is: