"Afdalen in de grotten van Lascaux was een visuele, emotionele en esthetische shock"

11 juli 2017
Het Tourpeloton trok vandaag langs Montignac, een klein dorpje dat bekend is van de Grotten van Lascaux. Hoewel de grotten al sinds 1963 gesloten zijn, mag er af en toe nog eens iemand in, bijvoorbeeld voor wetenschappelijk onderzoek. Onze Tourreporter Ward Bogaert kon met zo iemand spreken.

 "Ik heb de grotten lang bestudeerd, en ik ben er ook een aantal keer in kunnen afdelen", vertelt Dennis Tauxe. "Om de grotten en de muurschilderingen te beschermen duurden de bezoeken amper 35 minuten en mocht er nooit meer dan 5 man tegelijkertijd naar beneden".

Voor Tauxe, die nog altijd voor het Lascaux-museum werkt, waren de bezoeken aan de grotten levensbepalende gebeurtenissen: "Het afdalen in de grotten van Lascaux was een visuele, emotionele en esthetische shock die blijft voortduren."

Je bent in shock als je Lascaux binnen gaat, als je de grot verlaat ben je nog altijd in shock en telkens wanneer je over Lascaux hoort praten ben je nog altijd in shock.

Per ongeluk ontdekt

De grotten van Lascaux werden per ongeluk ontdekt door garagist Marcel Ravidat. Samen met drie vrienden ontdekte hij een gat in de grond dat leidde naar een grot van 20 bij 8 meter. Zij beseften dat ze een belangrijke ontdekking hadden gedaan. Hetzelfde jaar nog publiceerde onderzoeker Henri Breuil een wetenschappelijk verslag over de grotten.

In 1963 gingen de grotten dicht voor het grote publiek. De toegenomen luchtvochtigheid, veroorzaakt door het in- en uitademen van de bezoekers, zorgden voor schimmels op de tekeningen. 

Bezoekerscentrum

In het nieuwe Internationaal centrum van Lascaux met bijhorend museum kan je dankzij de indrukwekkende replica's de magie van Lascaux ontdekken.