Afgestudeerd met een masterdiploma en een vacature voor postbode krijgen: hoe komt dat?

9 januari 2019
Na een aantal jaar studeren heb je eindelijk je bachelor- of masterdiploma behaald en ga je op zoek naar een job. Maar al snel krijg je niet alleen jobs die passen bij je diploma, maar ook heel andere vacatures voorgeschoteld. Een mismatch dus. Hoe komt dat toch?

VDAB is een overheidsinstelling die werkzoekenden helpt in hun zoektocht naar een job. Maar soms gaat het al eens fout. Op internet zijn veel voorbeelden te vinden van mensen die een wel heel vreemde vacature kregen toegestuurd 'naar aanleiding van hun profiel':

Hoe komt dat toch dat je vacatures krijgt toegestuurd die wel heel ver van je diploma liggen? Shaireen Aftab is woordvoerder bij VDAB en geeft uitleg. Er zijn drie manieren om een vacature te linken aan een werkzoekende.

1. Via bemiddelaar

Via een bemiddelaar van VDAB of een partner waarmee het bedrijf samenwerkt, is nog altijd de meest rechtstreekse manier om jobs voorgesteld te krijgen.

Op basis van voorgesprekken die je met een bemiddelaar gedaan hebt, kunnen je tijdens of na een gesprek vacatures gestuurd worden.

2. Automatische matching

Op basis van het (online) profiel dat van jou werd opgemaakt kunnen ook vacatures worden toegestuurd. Vanaf 4 matchende competenties tussen jouw profiel en een vacature wordt er automatisch een mail met de matches doorgestuurd. Het is dus zaak om je profiel zo nauwkeurig mogelijk in te vullen, al geldt dat ook voor de werkgevers bij het uitschrijven van een vacature.

3. Jobflix

Op basis van het klikgedrag van mensen (Artificial Intelligence, red.) kunnen ook vacatures verstuurd worden. Zo kan het dat je een diploma criminologie hebt, maar zelf opzoekingen gedaan hebt naar jobs in het onderwijs. Dan is de kans groot dat je vacatures voor het onderwijs zal ontvangen.

"Niet feilloos"

Het systeem is natuurlijk niet feilloos, benadrukt Shaireen Aftab. "Ik snap dan ook dat mensen verontwaardigd zijn als ze een foute match toegestuurd krijgen. Maar met de automatische matching en de jobflix willen we wel zoveel mogelijk mensen triggeren en inspireren om ook eens verder te denken dan puur wat er op hun diploma staat. Soms zitten de matchen inderdaad nogal ver van het interesse en competentieveld van iemand, maar daarom blijft belangrijk, zoals eerder al vermeld, dat mensen hun profiel zo volledig en goed mogelijk invullen."

Gedemotiveerd

Aftab zegt dat we vaak nogal klassiek denken over wat we kunnen en gestudeerd hebben en vaak ook niet denken aan wat we nog zouden kunnen doen. "Het kan zijn dat er een leuke job is voor jou, die helemaal buiten je verwachtingen ligt", zegt ze daarover. Maar luisteraar Sarah Van Wolputte heeft gemixte ervaringen met VDAB en zegt dat 'ruimdenkend' zijn niet altijd het gewenste effect heeft: "Ik geraakte nogal gedemotiveerd toen ik mails bleef ontvangen die niets te maken hadden met de competenties en het diploma dat ik had."

"Het is zeker niet onze bedoeling om mensen te demotiveren. En we hopen ook dat we voor iedereen een gepaste job kunnen vinden, want tegen je zin gaan werken is ook niet duurzaam. Maar onze aanbiedingen zijn natuurlijk ook een weerspiegeling van waar er vraag naar is op de arbeidsmarkt. Zo is er nu eenmaal een grote vraag naar vrachtwagenchauffeurs bijvoorbeeld en die vacatures willen wij ook graag invullen."

Uitkering kwijt?

Andere luisteraars lieten dan weer weten dat ze schrik hadden om hun werkloosheidsuitkering kwijt te geraken als ze niet in zouden gaan op die 'gekke' voorstellen van VDAB. "Maar je kan alleen maar je uitkering verliezen als je weigert (blijft weigeren) om in te gaan op vacatures die je worden gestuurd door een bemiddelaar", stelt Aftab gerust.

Lees ook:

Lijst van artikels

Radio 1 Select