Aflevering 7: over hete dagen in Portugal, bokkensprongen en een professor die door het oog van de naald de kroop

23 januari 2022
© VRT
Ontdek aflevering 7 van de podcast 'Het Mirakel van Schuman'. Waarin Sven Speybrouck en professor Hendrik Vos taxi spelen voor ex-Commissievoorzitter José Manuel Barroso. Waarin ze Ivett Ördög - een Hongaarse transvrouw op de vlucht voor de politiek van Viktor Orbán - ontmoeten. En waarin ze ontdekken dat Hendrik bij zijn auto-ongeval door het oog van de naald is gekropen.

Beluister de zevende aflevering: 'Eén meer'

Aflevering 7 van 'Het Mirakel van Schuman' gaat over de uitbreiding van de Europese Unie. De voorloper van die EU (De Europese Economische Gemeenschap) startte in 1957 met zes landen. Later waren het er 12, dan 28, en nu weer 27. Wat een bokkensprongen. 

Het belangrijkste verdrag van de uitbreiding werd in Lissabon getekend: Het Verdrag van Lissabon

Lees meer over Lissabon (Een blog over anjers in geweren en een lied van Eurosong)

12 juni 1985 was een bijzonder hete dag in Lissabon. ’s Ochtends vond er een ceremonie plaats in de tuin van het Hieronymusklooster in Belém, het decor van de plechtigheden. José Manuel Barroso, oud-voorzitter van de EU, vertelt Sven en Hendrik wat hij zich nog herinnert.

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso

Homovrije zones: het verhaal van Ivett

Hoe groter Europa werd, des te moeilijker de samenwerking tussen de landen. Landen hielden zich niet aan het democratisch gelijkheidsprincipe, elders ontstonden er homovrije zones.

Wat doe je wanneer landen die fundamentele waarden met de voeten treden? Is er een uitzettingsprocedure? De 'homovrije zones' in Hongarije en Polen zorgen ervoor dat minderheidsgroepen hun land verlaten, om vrij te kunnen liefhebben wie ze willen. Sven en Hendrik reizen naar Berlijn, en ontmoeten er Ivett Ördög, een Hongaarse transvrouw die op de vlucht is voor de politiek van Orbán. 

Ivett Ördög
Ivett Ördög

Vlad

Hoe groter Europa, hoe meer landen ook op elkaar kunnen rekenen. Bedrijven vestigen zich in het oosten en mensen uit Zuid- en Oost-Europa komen enkele maanden werken in Noord- en West-Europa. Een van hen is Vlad, uit Roemenië. Intussen werkt hij al 17 jaar in België als bouwvakker. Waarom België? Dat is toeval.

Een wonder

Maar hoe zit het nu eigenlijk met dat mirakel? 'Het Mirakel van Schuman' zou kunnen zijn dat we met 27 verschillende lidstaten - 27 verschillende geschiedenissen en meer inwoners dan de VS - nog steeds proberen om één gemeenschappelijke gedachtegang te volgen.

Maar een ander mirakel zou ook het verhaal kunnen zijn van één professor Europese politiek die op de E17 ter hoogte van Waasmunster een zwaar verkeersongeval meemaakt terwijl hij met zijn hoofd bij Robert Schuman zit. Voor traumachirurg Bart Pofyn is het alvast een wonder dat Hendrik Vos levend uit zijn wrak is geraakt. "In de meeste gevallen loopt dit heel slecht af. Hendrik heeft heel veel geluk had. Ik ben blij dat ik niet in die auto zat, ik zou het niet overleefd hebben."

Hendrik heeft heel veel geluk gehad. 

Beluister de podcast:

Luister ook:

'Het Mirakel van Schuman' is een Radio 1-podcast in samenwerking met het Europees Parlement.

'Het Mirakel van Schuman' is een Radio 1-podcast in samenwerking met het Europees Parlement.
'Het Mirakel van Schuman' is een Radio 1-podcast in samenwerking met het Europees Parlement.