Aflevering 9: hoe zal de EU evolueren?

20 februari 2022
© VRT
In aflevering 9 van de podcast ‘Het Mirakel van Schuman’ eindigen Hendrik Vos en Sven Speybrouck hun roadtrip door Europa in Brussel, op de plek waar hun trip maanden geleden begon: Het Schumanplein in Brussel. Hoe zal de EU evolueren?

Beluister de negende aflevering: ‘Eén toekomst’

Lijst van artikels

Sven en Hendrik hebben er een helse tocht door Europa opzitten. Ze sluiten hun reis af in Bar Ginette in Brussel (de place to be voor Europarlementariërs die bier of koffie willen drinken) en ontmoeten er Caroline De Gruyter. Zij is journalist en columnist, die de geschiedenis van Europa al meer dan twintig jaar volgt. Al wist ze voor 1999 amper iets over het onderwerp: “In Nederland leer je niets over Europa op school. Het was voor mij echt ‘Alice in Wonderland’.”

Ondertussen is De Gruyter een gerespecteerd Europakenner, en schreef ze net zoals Hendrik een boek over Europa: ‘Beter wordt het niet’. Europeanen klagen graag dat de Europese Unie zo verdeeld is, zo traag en zo zwak. Maar misschien zijn de grootste Europese zwaktes tegelijkertijd een kracht?

Lees verder onder de foto

Caroline de Gruyter
Caroline de Gruyter

"Europa is heel onsexy en dat is maar goed ook" zegt De Gruyter ook. Beluister de podcast van 'Het Mirakel van Schuman' voor haar uitgebreid betoog. 

Europa is heel onsexy en dat is maar goed ook. 

Beluister de podcast

Lijst van artikels

Luister ook

'Het Mirakel van Schuman' is een Radio 1-podcast in samenwerking met het Europees Parlement.

In samenwerking met het Europees Parlement
In samenwerking met het Europees Parlement