Afrekeningen en wrokgevoelens

4 april 2019
© Het Laatste Nieuws
Voormalig nieuwsanker Sigrid Spruyt rekende in een recent boek af met enkele oud-collega’s van de VRT-nieuws. Hein Vanhaezebrouck luchte deze week zijn hart over zijn periode als coach bij Anderlecht en rekende af met Marc Coucke die hij oa verwijt zich te moeien in de kleedkamer. Er gaat geen week voorbij of er wordt “afgerekend” of zelfs nagetrapt. Waarom doen we dat, afrekenen met mensen, vaak pas vele jaren later?

Klinisch psycholoog Jan Derksen (Radboud Universiteit Nijmegen) begeleidt momenteel een onderzoek naar wraak en wraakgevoelens. Waar komen gevoelens van wraak vandaan? Is wraak nemen zinvol? Is dat beter dan wrok blijven koesteren?

Theatermaker en acteur Günther Lesage getuigde onlangs in De Standaard dat wrokgevoelens je alleen maar zwakker maken. Een reportage van Ward Bogaert.

Het Griekse woord voor ‘wrok “mènis” is het eerste woord van de Ilias. Hoe komt het dat de Europese literatuurgeschiedenis begint met precies dat woord? Classicus Patrick Lateur vertaalde de Ilias en liet die vertaling niet voor niets beginnen met het woord “wrok”.

Besa Osmanaj is een Albanese vrouw die 5 jaar geleden naar België geëmigreerd is en haar studie rechten hier voltooit. Ze woonde in het noordelijke deel van Albanië, een gebied waar bloedwraak nog dagelijkse realiteit is. Haar grootvader was bemiddelaar bij families die betrokken waren in een bloedwraak.

Max Vryens vertelt het waargebeurde wraakverhaal achter “De graaf van Montecristo”, de klassieker van Alexander Dumas die gebaseerd is op ervaringen van een Franse schoenmaker.