Afscheid van een auto

10 oktober 2020
© Adriaan Van Aken
Nog één keer een lange autotocht, en daarna een autoloos bestaan: Adriaan Van Aken reed naar Marseille om er zijn auto te verkopen. Normaal doe je over die reis een uur of tien. De trip van Adriaan duurde een maand.

Het duurde zo lang omdat Adriaan Van Aken een kunstenaar is: regisseur, theater- en podcastmaker. Hij heeft van die laatste autoreis iets bijzonders gemaakt. Julio Cortazar en Carol Dunlop waren zijn voorbeeld.

Julio Cortazar, Argentijns auteur, en Carol Dunlop, Canadees fotograaf, hebben in 1982 dezelfde reis gemaakt. Ze namen de snelweg van Parijs naar Marseille, en deden 33 dagen over die tienurenreis.

Ze hielden zich aan strenge regels: verlaat de snelweg nooit, en bezoek onderweg elke aire, elke rustplaats langs de route. Ze deden twee aires per dag; op de tweede brachten ze de nacht door. Dat gaat dus niet vooruit. Maar het leverde wel een erg mooi boek op: De Autonauten van de Kosmosnelweg.

Adriaan is hen nagereisd. Hij heeft er een fotodagboek van bijgehouden, en verwerkt nu alle audio-opnames die hij gemaakt heeft tot een theatervoorstelling (een productie van het Nieuwstedelijk) en een podcast. Zaterdag zat hij aan de Interne Keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :