Afslanken door beweging: een mythe?

15 januari 2015
Een belastingbrief voor elk van ons en een nieuwe conference van Geert Hoste zijn zekerheden in het nieuwe jaar, net als het voornemen om eindelijk enkele kilo’s te verliezen. En hoe doe je dat? Door die loopschoenen van onder het stof te halen en naar de fitness te trekken! Niets is minder waar.

Elk jaar lijken er meer fitnesscentra bij te komen, apps en allerlei apparatuur motiveren ons om meer te bewegen en ‘health coaches’ staan in de rij om ons op het goede pad te zetten. Toch worden we er met z’n allen niet slanker op, integendeel. De helft van de Belgen lijdt aan overgewicht, 14 procent is obees, lezen we in een recente studie van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV). In 1997 ging het nog maar om respectievelijk 41 en 11 procent.

Wetenschappers bijten er hun tanden op stuk: waarom leidt meer beweging niet per definitie tot een lager gewicht. En wat kan je dan wel doen om je lichaam strandklaar te maken tegen de zomer?

Hautekiet vraagt raad aan Patrick Mullie, voedingsspecialist aan de VUB. "We zijn geëvolueerd naar een maatschappij waarin 'normaal gewicht' de minderheid geworden is. 15 tot 20% van de kinderen is nu al te dik. Er bestaat dus geen twijfel over: we moeten meer gaan bewegen""

REAGEER!

Moet jij extra op je gewicht letten? Hoe doe je dat: door voornamelijk veel te bewegen, of let je vooral op je voeding? Of misschien werkt een combinatie van de twee het beste?

Foto © Hotel Der Oeschberghof

Het forum is afgesloten. Wil je nog reageren? Mail dan naar hautekiet@radio1.be.