'Afwijkende' moederrollen

13 mei 2019
Gisteren was het moederdag. De hartjes, de beertjes, de verwenpakketjes voor de zorgende, minzame moeder - want dat is nog steeds het heersende beeld - waren weer alomtegenwoordig. Maar niet elke moeder herkent zich daar in. Sommigen zetten zich er bewust van af, soms zorgen externe omstandigheden voor een moederrol die enorm van dat beeld afwijkt. En vandaag zijn het heel vaak andere mensen dan de biologische moeder die de moederrol opnemen. Zoveel moeders, zoveel verschillende invullingen.

Hoe komen we tot het verwachtingspatroon van de ideale, zorgende, zachte en immer beschikbare moeder, dat tot op vandaag verder leeft? Een gesprek met Bieke Purnelle van Rosa vzw.

Er zijn meer en meer moeders die volop voor hun carrière kiezen. Ilse Haest hoorde daar ook bij. Zij had een topfunctie in de bankwereld en was niet de alom aanwezige moeder. Hoe zij en haar gezin daar mee omgingen - hoe het op een gegeven moment ook noodgedwongen veranderde, en hoe Ilse daar mee worstelde, hoor je in een reportage van Herwig Verhovert.

Schrijfster Saskia de Coster is pleitbezorger van de “plusmoederdag” die daags voor moederdag zou moeten vallen. Ze vertelt waarom ze liever niet zelf het kind droeg dat ze met haar partner kreeg, en over haar eigen complexe relatie met haar moeder.

Plusmoeders werden vroeger “stiefmoeders” genoemd, een woord met een niet al te beste connotatie. Dat ze in sprookjes vaak boosaardige wezens zijn heeft daar wellicht toe bijgedragen. Hoe dat komt weet Vanessa Joosen, die de receptie en vertalingen van de sprookjes van de Gebroeders Grimm onderzoekt (UAntwerpen).

Marie en Matthias zijn zus en broer. Ze getuigen over hun moeder die zowat haar hele leven met een bipolaire stoornis kampte. Het zorgde voor een getroebleerde relatie met hun moeder van wie ze uit zelfbehoud op den duur afstand moesten nemen. Een reportage van Brecht Devoldere.

Heel soms doden moeders hun eigen kinderen. Iets wat helemaal haaks staat op het beeld van de zorgzame, liefdevolle moeder. De Nederlandse Marieke Liem onderzocht het fenomeen en ziet heel uiteenlopende oorzaken.

Lees ook: