"Agent 1 dag out? Dader gaat naar parket": Vincent Van Quickenborne scherpt procedure politiegeweld aan

24 november 2020
© Eric Lalmand (Belga)
Daders van geweld tegen de politie waarbij agenten minstens 1 dag buiten strijd zijn, moeten sowieso fysiek voor de procureur verschijnen. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) beslist in overleg met de procureurs-generaal, en is gecommuniceerd aan de parketten in een omzendbrief.

Sinds een tiental dagen is de politie in Brussel kop van Jut. In onder andere Jette, Anderlecht en Elsene geraakten agenten gewond toen ze identiteitscontroles of arrestaties wilden uitvoeren bij jongeren. Afgelopen zondag nog werd de politie in Laken bekogeld met stenen toen ze probeerden te verhinderen dat jongeren materiaal uit een ambulance steelden. Jurgen De Landsheer, korpschef van politiezone Zuid, kreeg voor de camera van Terzake vorige week, op klaarlichte dag eieren naar zijn hoofd gesmeten.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) besliste vorige week al dat ze zich burgerlijke partij zal stellen in elk dossier van geweld tegen de federale politie. En ook de minister van Justitie scherpt de procedures nu aan. Daders van geweld tegen de politie zullen altijd fysiek worden voorgeleid bij het parket, en bij voorkeur worden berecht via het snelrecht.

Fysieke voorleiding

Minister Van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) herhaalt dat de seponering van zaken in geweld tegen politie niet meer kan. "De afgelopen jaren zijn de straffen voor geweldplegers tegen politie wel verhoogd maar een beleid om straffeloosheid tegen te gaan, was er nog niet", zegt Minister Van Quickenborne in 'De Ochtend'. Seponeren omwille van niet prioritair, of onvoldoende personeel, kan dus niet meer.

"Ten tweede zullen de daders altijd systematisch en worden voorgeleid bij het parket", gaat Van Quickenborne verder. "Nu wordt de zaak vaak telefonisch afgehandeld, de politie belt door naar het parket wie er precies gearresteerd is en vraagt wat er moet gebeuren." Maar de geweldplegers zullen vanaf nu dus fysiek oog in oog komen te staan met de procureur. "We doen dat omdat we willen weten welke mensen je voor je hebt. Zijn het mensen die spijt betuigen, of volharden in boosheid en de politie niet legitiem vinden, dan kan je daar rekening mee houden en er ernstig onderzoek van maken", aldus de minister.

Arbeidsongeschikt en snelrecht

Op dit moment is het zo dat iemand die een agent verwondt sowieso wordt voorgeleid als de agent in kwestie 4 maanden buiten strijd is. Ook die drempel wordt verlaagd, naar 1 dag. "We zien bij de incidenten van afgelopen weken dat agenten soms "maar" paar weken buiten strijd zijn", zegt Van Quickenborne. "En dan kon men nog altijd kiezen om te seponeren, en dat vond ik niet kunnen."

Minister Van Quickenborne gaat ook de parketten aanmanen om dossiers van geweld tegen de politie via het snelrecht te beoordelen. "Zo komt er een lik-op-stukbeleid. Want als de procureur de dagvaarding meegeeft, moet er binnen de 2 maanden een uitspraak moet doen", besluit de minister. De nieuwe beslissingen gaan deze week al in.

Beluister het gesprek met Vincent Van Quickenborne in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: