Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Agentschap Zorg en Gezondheid na schrijnend Amnesty-rapport: "Achteraf bekeken hadden we andere keuzes kunnen maken"

ma 16 nov. - 7:57

"Achteraf bekeken, hadden we andere keuzes kunnen maken", klinkt het bij het Agentschap Zorg en Gezondheid na het vernietigende Amnesty-rapport over de woonzorgcentra. Dat schrijft dat rusthuisbewoners tijdens de coronacrisis niet alle nodige zorg gekregen hebben en dat de mensenrechten van de bewoners geschonden zijn. "Maar met de middelen die er toen waren, waren de keuzes wel de beste."
© Dirk Waem (Belga)

Het verhaal is eigenlijk bekend: tijdens de eerste golf was de zorg in de woonzorgcentra niet wat ze had kunnen en misschien ook moeten zijn, met een groot aantal besmettingen en doden tot gevolg. Amnesty International schreef daar een hard rapport over en vindt dat de rechten van de bewoners geschonden zijn.

Volgens Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat bevoegd is voor de woonzorgcentra, klopt het dat het een aantal dingen anders had kunnen verlopen. "Achteraf is het altijd zo. Met de kennis van nu had je dingen anders kunnen doen", zegt hij in 'De Ochtend'.

"Maar we mogen niet vergeten hoe snel en onverwacht die eerste golf heeft toegeslagen. Er waren toen al draaiboeken en instructies, maar er was een structureel tekort aan beschermingsmateriaal en testcapaciteit. Er was - terecht - ook grote aandacht voor de ziekenhuizen, maar de woonzorgcentra kwamen wel op de tweede plaats."

De woonzorgcentra kwamen op de tweede plaats.

En ja, denkt Moonens, achteraf bekeken waren er misschien andere keuzes mogelijk geweest. "Maar met de middelen die er toen waren, waren de keuzes wel de beste."

Welke lessen zijn daaruit getrokken?

Volgens Moonens zijn er wel degelijk lessen getrokken uit het verleden, en zijn de woonzorgcentra nu beter in staat om de covid-crisis het hoofd te bieden.

Nu is er wel voldoende beschermingsmateriaal en testcapaciteit. Nu kunnen de woonzorgcentra ook preventief screenen, en hebben ze daarvoor binnenkort sneltesten ter beschikking. Er zijn ook draaiboeken en noodplannen. Moonens: "De voorbereidingen zijn nu veel steviger genomen."

De voorbereidingen zijn nu veel ernstiger genomen.

Maar uiteindelijk is er maar één structurele oplossing, denkt hij: het aantal besmettingen naar beneden krijgen. "Op het moment dat zo'n virus circuleert, kun je een woonzorgcentrum nooit helemaal afschermen."

Die daling is overigens aan het gebeuren. Het aantal besmettingen bij het personeel begint te dalen, en die bij de bewoners stabiliseren.

Beluister het gesprek met Joris Moonens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet