Agentschap Zorg en Gezondheid wil vaccinreserve aanleggen

20 januari 2021
Het Agentschap Zorg en Gezondheid wil een vaccinreserve aanleggen om aanpassingen aan de vaccinatiestrategie in de toekomst te vermijden. "Ik wil niet te veel met de vinger naar Pfizer wijzen, ik ga er vanuit dat ze op zo korte mogelijke termijn heel de wereld proberen te bevoorraden", reageert woordvoerder Joris Moonens op het nieuws dat Pfizer tijdelijk minder kan leveren. Omdat er minder geleverd wordt, legde het agentschap de vaccinatie in een aantal ziekenhuizen tijdelijk stil.

Als er een grotere reservevoorraad van vaccins was geweest, had de vaccinatiecampagne misschien niet gewijzigd moeten worden, redeneert Joris Moonens. "Als we ons engagement ook willen nakomen wanneer de leveringen onzeker zijn, dan is onze mening dat we buffers moeten inbouwen zoals aan het begin van de campagne", zegt hij in 'De Ochtend' .

"Soms is het beter om wat trager te gaan, zodat je de beloftes kan nakomen. Als er dan meevallers zijn in de levering, kunnen we opnieuw versnellen. Nu zullen we de versnelling moeten vertragen in afwachting van meer leverzekerheid. (...) We gaan er vanuit dat de komende weken of langer nog onzeker zullen zijn."

Beluister het integrale gesprek met Joris Moonens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'