Agile werken? Chief Happiness Officers? "Het zijn pogingen om ons af te leiden van de échte problemen op de werkvloer”

27 juni 2018
Agile werken. Product owners. Scrum masters. Als je een beetje pech hebt, hoor je die woorden ook regelmatig op je werk. Columniste Japke-d. Bouma Bouma vindt het allemaal ‘jeukjargon’: termen waar je gewoon jeuk van krijgt.

Japke-d. Bouma Bouma schrijft al sinds 2012 over het kantoorleven. En ook ‘managementbullshit’ hoort daarbij natuurlijk.

Agile werken

De allerergste hype die ze tegenkwam is het ‘agile werken’, of zeg maar: wendbaar of slagvaardig werken. Maar daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook ‘Happiness Officers’ en ‘Fun Agents’ die er alles aan doen om het personeel gelukkig te maken. “Op een gegeven moment kwam ik een managementcoach tegen en die vertelde me dat die ‘happiness officers’ eigenlijk helemaal niet werken” zegt Bouma in ‘Nieuwe Feiten’. “Ze zijn natuurlijk leuk om in je bedrijf te hebben, maar het werkt uiteraard veel beter om onnodige reorganisaties af te schaffen. Het is een soort afleidingsmanoeuvre om mensen af te leiden van de echte problemen op het werk.”

Wat mensen ongelukkig maakt, zijn onnodige procedures, bureaucratie, of het feit dat je de hele dag op het werk moet zitten, terwijl je beter thuis kan werken. Als je daar iets aan doet, werkt dat veel beter dan een ‘Chief Happiness Officer’.

Belachelijke functietitels

“Wat ik ook heel erg vind zijn de belachelijke functietitels” gaat Bouma verder. Zo kwam ze in haar onderzoek ook ‘klantgelukkers’ tegen, net zoals ‘visual merchandisers’, ‘sourcing ninja’s’ en ‘vibe managers’. “Bij de luchtmacht zochten ze zelfs een senior communicatieadviseur in de rol van enabler en sensemaker: iemand die collega’s moet gaan empoweren bij hun in- en externe communicatie.”

Dom

Maar wat is dan de bedoeling van al die termen en functies? “Mensen durven het niet te vragen omdat ze dan dom overkomen. En dat is precies de bedoeling” zegt Bouma. De termen fungeren als afleidingsmanoeuvre of rookgordijn.

Beluister het integrale interview:

Lees ook: