Ahmadinejad was in staking

2 mei 2011

De jongst weken was de vraag aan onze redactionele eet- en vergadertafel niet 'Waar is Osama?' maar 'Waar zit Mahmoud Ahmadinejad?' (foto). We hebben de Iraanse premier leren kennen als iemand die de media niet schuwt, en de jongst tijd waren er aanleidingen zat om eens goed zijn gedacht te zeggen. De internationale kritiek op het sjiitische Syrië, de herdenking van de holocaust in Israël, de internationale actie in Libië... Ahmadinejad liet niet van zich horen.

 

Ook menig Iraniër vroeg zich af waar de president uithing. En internationale media speculeerden een eind weg over zijn mogelijke aftreden, een samenzwering of zelfs zijn afzetting. Ahmadinejad was immers sinds 22 april niet meer in het openbaar verschenen en hij liet sindsdien ook verstek gaan voor de bijeenkomsten van het kernkabinet.

 

Niks niemendal aftreden of afzetting, de president was in staking. Omwille van een akkefietje met grootayatollah Ali Khamenei. Die had het ontslag van Minister van Inlichtingen Heidar Moslehi ongedaan gemaakt en dat was niet naar de zin van Ahmadinedjad. Eens goed zijn gedacht zeggen hielp blijbaar niet, dus het ultieme drukkingsmiddel van de werknemer maar eens geprobeerd.

 

Na tien dagen heeft de president het werk hervat. We weten niet of de stakingskas leeg was, maar we zitten met urgentere vragen: Een conflict met de grootayattollah, laat dat sporen na? Heeft Ahmadinejad zijn hand overspeeld? Wie heeft er eigenlijk de macht in Iran?

 

 

Lees en beluister ook