Aimé werd gechanteerd met naaktfoto’s uit zijn privé-archief

16 januari 2020
© Dries Augustyns (via Unsplash.com)
De controle of de regie over je eigen leven kwijtspelen en die pas tegen een hoge prijs kunnen terugkrijgen. Student Aimé Schrauwen maakte het mee. Hij vertelde zijn verhaal in 'De Wereld van Sofie'.

Mei 2018. Aimé Schrauwen, die als jong Open VLD’er in aanloop zit naar de verkiezingen, komt via Facebook in gesprek met een aantrekkelijke dame: “We praatten over de verkiezingen, over belastingen, en uiteindelijk ook over een schoonheidssalon. Ze vroeg me om op een link te klikken, en toen kreeg ik een pop-up-scherm. Ik zag allerlei dingen gebeuren op mijn computer en toen werd het stil.”

Iets later kreeg Aimé bericht dat er een compilatie was gemaakt van foto’s en video’s die hij in het verleden had gestuurd naar ex-vriendinnen: “Ze eisten 5000 euro, of ze zouden alles verspreiden via het internet.”

Paniek

In eerste instantie lachte Aimé het weg, maar toen werden de berichten dwingender en dreigender: “Ik schoot echt in paniek toen ze met een lijst kwamen van mensen die ze de informatie zouden bezorgen: mijn vrienden, familie en ook politieke contacten. Niet dat ik iets te verbergen heb, maar toch. Je wil je privéleven niet zomaar verspreid zien.”

Hij heeft dan een emotionele getuigenis op Facebook gezet om iedereen te vertellen wat hem was overkomen. “Maar toen merkte ik dat er plots ook op mijn Facebook-profiel links kwamen naar de bewuste foto’s. Toen heb ik mijn pagina verwijderd en ben ik naar de pers gestapt.”

Uiteindelijk zijn de dreigementen dan gestopt, zonder dat hij geld heeft betaald.

Trauma

Aimé wil andere mensen waarschuwen, want we zijn ons veel te weinig bewust van de gevaren van het internet: “Je privacy wordt gehackt, je schaamte wordt – tegen je wil in – afgekocht. Schaamte die je oorspronkelijk niet zou moeten hebben. Zoiets is traumatisch.” 

Hij vreest dat er veel mensen hetzelfde meemaken. “Mensen die misschien minder goed omringd zijn dan ik, met depressies en misschien zelfmoorden tot gevolg. Want op het internet lijk je met iedereen geconnecteerd, maar uiteindelijk sta je helemaal alleen.”

Lees ook: