Airbnb’s worden steeds vaker gebruikt voor prostitutie

16 oktober 2019
Airbnb’s worden steeds vaker gebruikt voor prostitutie. In Frankrijk heeft de cel mensenhandel van de politie geschat dat 30 à 40 procent van de prostituees de website gebruikt om afspraken te maken.

“De tendens dat prostituees vaker werken vanuit Airbnb’s zien wij ook”, vertelt Kathleen Peleman, coördinator bij Violett Antwerpen in Nieuwe Feiten. “Dat komt omdat de manier waarop we met sekswerkers in contact komen verandert. Vroeger had je meer grote bordelen, waar de klant binnen gaat en één van de dames kiest, nu zoeken klanten steeds vaker sekswerkers online”.

Eens ze een afspraak hebben moet ze ook op zoek naar een plek waar ze naartoe kunnen gaan, en daarbij zijn de opties beperkt. “Afspreken bij de sekswerker thuis is geen optie, want die wil absoluut werk en privé scheiden en dat is vaak hetzelfde voor de klant. Dus dan gaat men naar een hotel of een airbnb, want dat is makkelijk en een stuk discreter”, aldus Peleman.

Ben je dan als eigenaar op verantwoordelijk of strafbaar als je appartement verhuurd wordt aan een sekswerker? Niet meteen. “Sekswerk zit sowieso in een grijze zone in België. Het is op zich niet verboden. En in het strafrecht staat er heel duidelijk dat je als verhuurder of als eigenaar alleen maar strafbaar bent als je een abnormaal profijt gaat trekken uit die verhuur”.

“Stel dat je een kamer begint te verhuren aan 500 euro per dag, dan kan je dat een abnormaal profijt noemen. Maar zelfs dan nog is er een gedoogbeleid, de hoge prijzen voor het raamverhuur in Antwerpen of in Brussel-Noord worden ook gedoogd”.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: