Akkoord om personeelstekort zorg aan te pakken: (vroeg)gepensioneerden & werklozen krijgen voordeel als ze handje helpen

19 juli 2022
© James Arthur Gekiere
Naast een akkoord over de pensioenhervorming is er vannacht ook een akkoord gevallen om het nijpende personeelstekort in de zorg aan te pakken. Het gaat om een pakket maatregelen die op korte termijn verandering moeten brengen, aldus minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). "Zo zullen werklozen een kwart van hun uitkeringen kunnen houden als ze een handje komen helpen", zegt hij tijdens de persconferentie.

"Het is geen geheim dat onze zorgsector onder heel zware druk staat en ik vrees dat dat nog geruime tijd zal blijven." Met die woorden start Frank Vandenbroucke (Vooruit) de persconferentie over de akkoorden voor de zorgsector en pensioenhervorming. Als minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid gaf hij toelichting over dat van de zorg.

"Deze regering heeft al sterk geïnvesteerd in de zorg, maar het is duidelijk dat het werk niet af is. We hebben nu een aantal maatregelen afgesproken. Die gelden zowel voor de federale zorgsector waaronder de ziekenhuizen en thuisverpleging bijvoorbeeld vallen, als zorginstellingen waarvoor de deelregeringen bevoegd zijn, zoals de woonzorgcentra, huisartsenpraktijken en vaccinatiecentra", gaat hij verder.

Vandenbroucke noemt het een pakket noodmaatregelen om op korte termijn het nijpende personeelstekort aan te pakken. "We willen op korte termijn mensen mobiliseren om een handje te gaan helpen in de zorg", klinkt het.

We willen op korte termijn mensen mobiliseren om een handje te gaan helpen in de zorg.

Voor een deel worden maatregelen uit de coronaperiode verlengd, maar er zijn ook nieuwe maatregelen. Die gaan meteen in tot en met het einde van 2022.

Verlengde (aangepaste) maatregelen:

  • Gepensioneerden en vroeggepensioneerden kunnen onbeperkt bijverdienen in de zorg en in het onderwijs. Dat kan nu met een belastingvoordeel in de zorg. Als je als (vroeg)gepensioneerde in de zorg gaat werken, zal je het komende halfjaar geen persoonlijke sociale bijdrage moeten betalen. Je zal apart op die inkomsten belast worden. Dat zal minder zijn dan normaal zijn. Bijspringen kan ook voor enkele uren.
  • Vrijwilligerswerk in zorgsector is ruim toegelaten. Mensen die werken met een maximale dagvergoeding kunnen dat tot 100 dagen doen. Normaal komt dat op 74 dagen.
  • De beperking op studentarbeid blijft voorlopig ook achterwege


Nieuwe maatregelen:

  • Wie werkloos is sinds drie maanden of langer, kan aan de slag in de zorg en behoudt een kwart van zijn of haar werkloosheidsuitkering. "We hopen dat deze mensen dan ook zin krijgen om voor een opleiding en job in de zorg te kiezen", aldus Vandenbroucke.
  • Eenmalige investering van 21 miljoen euro in technologie om bijvoorbeeld verpleegkundigen te ontlasten van (administratieve) taken als het ingeven van bloeddrukmeting in het patiëntendossier. 
  • Eenmalige investering van 20 miljoen euro voor ziekenhuizen en federale zorgsectoren. 
  • Het opleidingsprogramma 'Kies voor de Zorg' wordt met 23 miljoen euro versterkt, "omdat het zo'n succes is. We hebben meer mensen die interesse erin hebben en slagen, dan we nu geld hadden", aldus Vandenbroucke.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook