Al 67 coronagevallen bij vleesbedrijf Westvlees in Westrozebeke

7 augustus 2020
Monika Izdebska
Bij het vleesverwerkend bedrijf Westvlees in Westrozebeke zijn in totaal al 67 werknemers besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit de resultaten van 193 COVID-testen bij medewerkers van de snijafdeling. De 225 medewerkers van die afdeling werden woensdag al uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Er komt een lijst met de woonplaats van de besmette medewerkers. De betrokken burgemeesters overleggen vandaag over de situatie.

Bij Westvlees, een van de belangrijkste Europese producenten van varkensvlees, gingen de alarmbellen dinsdag af, toen zes werknemers besmet bleken te zijn met het coronavirus. Daarop werd besloten om alle werknemers van de snijafdeling te testen. Voorlopig werden 193 van de 225 werknemers van de afdeling getest.

Intussen zijn 164 testresultaten binnen. Daaruit blijkt dat in totaal al 67 werknemers van de versnijderij besmet zijn met het coronavirus, 16 daarvan waren woensdag al bekend. Het bedrijf laat vandaag nog de werknemers van de snijafdeling testen die nog niet waren getest. Het aantal positieve gevallen kan dus nog oplopen.

Uit voorzorg werd woensdag de snijafdeling al gesloten en de 225 medewerkers werden in quarantaine gezet. De andere afdelingen van het bedrijf zijn nog open, omdat de getroffen afdeling voldoende afzonderlijk van de rest van het bedrijf zou werken. Bovendien zijn er geen andere besmettingen bekend in de andere afdelingen.

Lijst met woonplaatsen

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) van Staden, waar Westrozebeke een deelgemeente van is, spreekt van een ernstige uitbraak. In een reactie aan VRT NWS zegt hij dat er een lijst komt met de woonplaatsen van de positief geteste werknemers. “Alle betrokken burgemeesters zullen daarvan op de hoogte gebracht worden door het Agentschap Zorg.”

Vandaag was er overleg tussen de burgemeesters uit de regio (zie onderaan dit artikel). Ook waarnemend gouverneur Anne Martens volgt de situatie van nabij op.

“Het beleid van de mensen die worden getest, gebeurt in samenspraak met het Agentschap Zorg en Gezondheid", zegt product manager Manuel Goderis. "We hebben gefocust op de haard, waar we 225 mensen hebben getest. Vandaag nog gaan we 100 mensen bijkomend testen. Dat zijn mensen die afwezig waren door bijvoorbeeld verlof, maar onze perimeter breidt ook iets uit. Er zijn ook een aantal individuen aangeduid in samenspraak met Zorg en Gezondheid die bijkomend worden getest."

Luister naar Manuel Goderis, product manager bij Westvlees:

Burgemeester van Staden Francesco Vanderjeugd vindt het momenteel niet aan de orde om het vleesbedrijf Westvlees te sluiten. "Testen in het bedrijf is nu veel belangrijker dan de boeken toe te doen", zegt Vanderjeugd. "Dat lijkt me op dit moment niet proportioneel."

Luister naar burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) van Staden:

Bron: vrtnws.be en De ochtend