Al 91 doden na aardbevingen in Indonesië

6 augustus 2018
Op het eiland Lombok in Indonesië zijn intussen 91 doden geteld na de zware aardschokken van gisteren. De krachtigste had een magnitude van 7. Verwacht wordt dat de dodentol nog verder oploopt, aangezien reddingswerkers enkele van de zwaarst getroffen gebieden in het noorden van het eiland nog niet hebben kunnen bereiken.

Zeker in het noorden van Lombok is er dus zware schade. Duizenden huizen en andere gebouwen zouden beschadigd zijn, en het is vooral door het instorten van gebouwen dat er doden zijn gevallen.

Lombok ligt ten oosten van het meer bekende Bali. Ook daar werden de aardschokken gevoeldd en is onder meer een winkelcentrum beschadigd en een ziekenhuis ontruimd. Over het meer afgelegen eiland Sumbawa is er nog niets bekend, dat eiland ligt wel dichter bij het epicentrum van de beving dan Bali.

Lombok werd vorige week nog getroffen door een aardbeving. met kracht 6.4 Toen kwamen 16 mensen om het leven. Honderden toeristen zaten ook een tijdlang vast op de vulkaan Rinjani, aangezien de bergpaden onbegaanbaar waren geworden.

Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn er overigens niet uitzonderlijk: de regio ligt ook op de beruchte "Ring of fire" rondom de Stille Oceaan. Inwoners zijn schokken gewoon en op Bali en Lombok is om religieuze (hindoeïstische) redenen hoogbouw niet toegelaten. Dat heeft als voordeel dat bij aardschokken de risico's veel kleiner zijn. Al hebben de aardschokken van gisteravond wel een zware tol geëist.

Herbekijk het "Journaal Laat" van zondag 5 augustus 2018