Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Al dagen onrustig in Marokkaanse stad Jerada: "Eén mijnongeluk te veel"

do 28 dec. - 8:10

Ze worden de "mijnen van de dood" genoemd: de gesloten steenkoolmijnen waar veel Marokkanen in de arme stad Jerada illegaal gaan werken. Sinds een ongeluk vorige week, waarbij twee jongemannen om het leven kwamen, komen duizenden Marokkanen op straat. Ze voelen zich gesteund door de protesten in de Rif en eisen betere jobs en meer economische welvaart.
AFP or licensors

In Jerada, een arme stad in Oost-Marokko, tegen de grens met Algerije, leven veel inwoners nog van het illegale werk in de gesloten steenkoolmijnen. Twee jongemannen van 23 en 30 jaar oud, kwamen vrijdag om het leven, toen de mijn onder water liep en instortte. Het zoveelste ongeluk en de trage reactie van de hulpdiensten lokte grote woede uit bij de inwoners van Jerada.

"Dit was gewoon één ongeluk te veel," zegt correspondente Willemijn De Koning in "De ochtend" op Radio 1. "Dit keer zijn de mensen echt boos. Vooral omdat de hulpverlening heel slecht op gang kwam. Na 36 uur zijn de lichamen pas bovengehaald."

Tienduizenden demonstranten

Sinds vrijdag zijn tienduizenden Marokkanen de straat op gegaan. Ze eisen betere jobs en economische vooruitgang. "Ze zeggen allemaal: we willen een alternatief voor die mijnen, we willen andere werkgelegenheid, zodat we niet ons leven op het spel moeten zetten om in ons onderhoud te kunnen voorzien."

De steenkoolmijn was de levensader van Jerada. Sinds de mijn gesloten werd eind jaren '90, zijn er geen alternatieven voor de stad. "Er is geen werk, er zijn geen fabrieken. Mensen leven in onzekerheid," zegt een verantwoordelijke van een lokale mensenrechtenorganisatie. De vaak jonge betogers beschuldigen het lokale bestuur ervan de wet naar hun hand te zetten.

Gesteund door betogers Rif

De demonstranten voelen zich ook gesterkt en gesteund door de demonstraties in de Rif, in het noorden van Marokko. "Heel Marokko heeft natuurlijk gezien dat die protesten in Al Hoceima, in Noord-Marokko, hebben geholpen. De overheid heeft toen gezegd dat het de eisen van die protestbeweging wil tegemoetkomen. Dus dat heeft geholpen, ook al is er nog niet heel veel verbeterd nu," zegt correspondente Willemijn De Koning.

De betogers in Jerada zijn ook geïnspireerd door het gebruik van sociale media bij de Rif-protesten. "De protestbeweging van het noorden heeft haar mediakanalen uitgeleend om aandacht te geven aan die ramp van Jerada. Dus zo hebben ze heel veel aandacht gekregen en is er ook hoop gegeven dat die protesten kunnen helpen," zegt De Koning.

De Marokkaanse minister van Energie heeft al toezeggingen gedaan om iets te doen aan de werkloosheid.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet