"Ik ben vaak niet mee met de gesprekken en zit soms in mijn eentje aan de keukentafel"

1 september 2017
Jef De Smedt (die we ook kennen als Jan Van den Bossche uit Familie) heeft al jaren een hoorapparaat. 's Ochtends, aan de keukentafel, kan hij soms de gesprekken van z'n vrouw en dochters niet volgen.

In de Bende van Annemie getuigde Familie-acteur Jef De Smedt over hoe het is om een hoorapparaat te dragen:

"Ik zit soms in mijn eentje aan de keukentafel. Ik ben vaak niet mee met de gesprekken, ook omdat ik verschillende hoorapparaten heb. Ik gebruik een ander voor op het werk dan die thuis. En het is altijd een gedoe om die in en uit te doen." 

"Gelukkig is er al veel veranderd in de wereld van de hoorapparaten en is er technisch heel wat mogelijk. Zo krijg ik het geluid van de televisie rechtstreeks in mijn hoorapparaat", vertelt Jef.

Ook Stijn Meuris getuigde over zijn ervaringen met een hoorapparaat. "Bij mij is het echt slijtage na dertig jaar muziek spelen."

Maar hij kijkt ook naar de jongeren vandaag: "De mensen die nu nog jong zijn, worden straks de klanten van die hoorapparaatketens. Al die tieners met die kleine witte oortjes in hun oren, dat zijn de hardhorenden van morgen. Die witte oortjes die ín je oor zitten, zijn namelijk erg gevaarlijk voor je gehoor. En ik heb ook niet de indruk dat preventiecampagnes goed werken bij jongeren.", zegt Stijn.

Al die tieners met die kleine witte oortjes in hun oren, dat zijn de hardhorenden van morgen

Stijn Meuris en Jef De Smedt wijzen duidelijk op de risico's van een slecht gehoor: "Sociale contacten gingen er op achteruit toen ik minder begon te horen", vertelt Stijn. Jef vult aan: "op vergaderingen was het erg moeilijk, het was vermoeiend om te kunnen volgen". Ook aan de keukentafel zal hij toch vaker zijn hoorapparaat insteken, om de gesprekken met zijn kinderen niet te missen. 

Radio 1 Select