Al een week strijden hongerstakers om regularisatie in Brussel. Sammy Mahdi: "Angst dat iemand zal sterven"

1 juni 2021
© Laurie Dieffembacq (Belga)
In de Brusselse begijnhofkerk en in lokalen van de VUB en ULB is een groep van mensen zonder papieren nu al een week in hongerstaking. Ze hopen op die manier een regularisatie af te dwingen. Maar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) houdt voet bij stuk. "De regels moeten gevolgd worden", zegt hij.

Zo'n week geleden is de groep van mensen zonder papieren gestart met de hongerstaking. Ze eisen een regularisatie. De toestand van de mensen gaat er elke dag op achteruit. Er zou sprake zijn van tientallen hospalisaties per dag.

"We zijn hier niet voor ons plezier, maar om ons gebrek aan rechten aan te klagen", verklaarde een hongerstaker die zelf al twee keer in het ziekenhuis belandde. "We worden doodgezwegen en vragen de overheden om niet langer te zwijgen en alles uit te klaren", klonk het.

Maar een collectieve regularisatie van deze groep mensen zit er niet in. Staatssecretatis voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) riep in 'De Ochtend' op Radio 1 opnieuw op om de actie te stoppen. "Ik heb duidelijk gemaakt vanaf de eerste dag dat er geen collectieve regularisatie komt", zegt Mahdi. "Dat gaan we niet doen. Er zijn helaas regels die gevolgd moeten worden. Ik kan die niet veranderen omdat mensen beslissing om met een hongerstaking te beginnen. Ik heb hem gesmeekt om niet deel te nemen."

(lees verder onder de foto)

Sammy Mahdi (© Radio 1)
Sammy Mahdi (© Radio 1)

In een tweet vorige week maakte de staatssecretaris ook erg duidelijk dat hij niet van gedachten zou veranderen. "Laten we hopen dat er niemand sterft van de honger. Ik hoop niet te moeten bewijzen hoe principieel ik wel ben", schreef hij in een antwoord naar een mede-twitteraar. Op dat antwoord kwam hier en daar kritiek. Maar Mahdi bijt van zich af. "Ik zie het probleem met de tweet niet. Ik meen wat ik zeg. Ik hoop écht dat er niemand sterft" zegt hij. "De angst waar ik mee ga slapen is dat ik morgen opsta, en dat er iemand gestorven is. Omdat zij dachten dat de hongerstaking ging helpen omdat er een aantal organisaties en mensen zijn die hen wijsmaken dat zij via zo'n hongerstaking toch nog hier geregulariseerd zullen worden. En dat maakt me kwaad"

(lees verder onder de tweet van Mahdi waar kritiek op kwam)

De staatssecretaris benadrukt dat hij zal blijven proberen om de situatie te deëscaleren door in gesprek te gaan. Zo ontving hij al de organisatie Union des Sans-papiers Pour la Régularisation (USPR) op zijn kabinet. "We moeten het gesprek blijven aangaan", aldus Mahdi.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'