Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Touché

“Al mijn romans gaan over afwezige vaders en vrouwen met geheimen”

zo 4 mrt. - 2:06

In zijn laatste roman 'Kindsoldaat' deelde schrijver Oscar van den Boogaard een geheim dat hem sinds zijn veertiende gijzelde. Het geheim dat de Nederlandse prins Bernard zijn biologische vader was. Hoewel hij het nu pas bekend maakt, heeft het altijd de inhoud van zijn werk mee bepaald.
Oscar van den Boogaard

Zo gaat het werk van Oscar van den Boogaard vaak over dezelfde thema's. "In al mijn romans zijn vaders afwezig. Ik heb altijd geschreven over vrouwen met geheimen.”

Gegijzeld

Op zijn veertiende vertrouwde zijn moeder hem toe dat prins Bernard zijn vader was. Maar hij moest het geheim houden. “Het heeft me lang gegijzeld. Nu kan ik met terugwerkende kracht mijn gedrag verklaren. Waarom ik uit Nederland vertrok, zodra ik kon. Ik zocht naar een nieuwe identiteit.”

Het geheim heeft me lang gegijzeld. Nu kan ik met terugwerkende kracht mijn gedrag verklaren

Dat zie je al in zijn debuutroman. Hij was net aan de slag bij een advocatenkantoor in Brussel. "Het begin van een een succesvol leven, kan je zeggen. Maar ik dacht toen, ik ben niemand, ik spiegel verlangens van anderen op mezelf." 

Het boek ging over de zoektocht van een jongeman die op zijn eigen benen staat. En de relatie tussen moeders en zonen. “Ik moest mijn identiteit vinden, door me te verplaatsen in anderen en mezelf. Je moet met je zwakke eigenschappen en problemen aan het werk. Dat geldt voor iedereen.”

Verborgen vaders

Problemen met zijn moeder, bijvoorbeeld, die worstelde met een alcoholverslaving. “Overdag was het redelijk, maar ’s nachts niet. Ze stapte dan in mijn bed en eiste me op als haar bezit.”

Als je fundamenten niet kloppen ga je op een gegeven moment ten onder

Net als van den Boogaard, had zijn moeder een verborgen vader, wat een rol speelde in haar verslaving. “Dat hou je niet vol. Op een gegeven moment ga je ten onder als je fundamenten niet kloppen en raak je overstuur. Ze heeft zichzelf ten onder gebracht met haar verslaving.”

"Van praten komt ruzie"

Hoewel het een geheim was, denkt hij dat zijn niet-biologische vader het altijd wist. "Hij was heel afstandelijk en zei altijd, 'van praten komt ruzie'. Het was een krankzinnige situatie: als puber geconfronteerd worden met iets dat je niet mag delen met je vader, die het eigenlijk wel weet."

Toen prins Bernard stierf, richtte van den Boogaard zich op zijn (niet-biologische) vader. "Ik probeerde te redden wat er te redden viel en een ideale zoon te zijn. Het leven van mijn vader, zo stelde ik het voor, staat op het spel."

Het ging om militairen onder elkaar. Een militaire eer. Dit zou mijn vader in zijn hart hebben geraakt

Zijn vader was militair en kwam na WOII in bij de staf van prins Bernard terecht. "Hij adoreerde de prins. Stel je voor, je bent militair en hebt gevochten voor je vaderland. Dan stelt de prins je voor aan de vrouw met wie je gaat trouwen, maar die verwekt wel een kind bij haar. Dat is een vernedering van de allergrootste orde."

Hij vreesde dat het zijn vader te veel zou zijn. "Het is niet de vernedering die iedere man voelt ten opzichte van de man die een kind maakt bij zijn vrouw. Het ging om militairen onder elkaar. Een militaire eer. Dit zou mijn vader in zijn hart hebben geraakt." 

Herbeluister het hele gesprek met Oscar van den Boogaard

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet