"Al ons werk in Sotsji was voor niets"

18 juli 2016
De Russische geheime dienst en het ministerie van sport hielpen Russische atleten op de Winterspelen van Sotsji om dopingcontroles te omzeilen. Dat staat in een nieuw rapport van het wereldantidopingagenschap (WADA). Peter Van Eeno, van het Gente Antidopinglab hield mee supervisie in Sotsji.

"Ik schrik niet van de resultaten, maar ik ben wel verbaasd dat er ook werkelijk bewijs is gevonden." Op de vraag of hij niets in de gaten had in Sotsji is Van Eeno duidelijk: "Ik had enkel zicht op de methodes, dus de analyse van de stalen. Hoe die stalen afgenomen werden, wist ik niet."

Hoe de stalen afgenomen werden, wist ik niet...

Het was inderdaad bij de afname van de stalen dat er werd gesjoemeld. Zo werden de (beveiligde) draaidoppen van de stalen langs binnenuit losgeschroefd en werd er extra zout aan toegevoegd. 

Werk voor niets

"Men wisselde de stalen 's nachts en men had een ingenieuze methode gevonden om de stalen te openen. Dat betekent wel dat we onze methodes nu aanpassen en niet enkel de buitenkant van de flesjes zullen bekijken. Voor de rest was ik blij met ons werk in Sotsji... Maar eigenlijk is ons werk voor niks geweest."

"Dit zijn praktijken uit de Koude Oorlog. Ik dacht dat we daar al ver voorbij waren, maar niets is minder waar..."

 

Beluister het hele interview hieronder: