Al zeker 39 doden door ingestorte brug in Genua

15 augustus 2018
In Genua in Italië blijft het dodental oplopen na het instorten van een snelwegbrug gisterenmiddag. Volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse zaken zijn er zeker 39 mensen om het leven gekomen, onder wie drie kinderen. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica zijn de zoek- en reddingsacties sinds 13 uur stilgelegd vanwege instortingsgevaar.

Behoorlijk hallucinante beelden, gisterenmiddag uit Italië. Het Morandi-viaduct op de snelweg A10, dat de haven en de luchthaven van Genua met elkaar verbindt, stortte er over een afstand van 80 meter in. Zo'n dertigtal auto's viel meters naar beneden. Grote brokstukken liggen er verspreid over een rivierbedding, een spoorlijn, huizen en bedrijven.

Meteen werd er een grote reddingsactie op poten gezet. Een hele namiddag, avond en nacht werd er gezocht naar slachtoffers en overlevenden. De dodentol staat intussen op 39. Onder hen zijn ook drie Fransen, twee Albanezen en drie Chilenen.

Slachtoffers

"Van de slachtoffers weten we enkel dat ze op het moment van de feiten op de brug stonden", zegt VRT NWS-journaliste Mieke Strynckx in "De Ochtend". "Er zijn namelijk geen doden gevallen onder de brug. In de huizen die getroffen zijn door brokstukken, zaten maar enkele mensen en zij zijn allemaal gered. En ook de bedrijfsgebouwen stonden leeg. Het is vandaag een belangrijke feestdag in Italië en dus waren veel mensen gisteren al thuis. De balans had dus nog veel erger kunnen zijn op een normale weekdag."

Daarnaast zijn zeker 15 mensen gewond. 12 onder hen zijn er erg aan toe.

Hulpactie

Maar de hulpactie gaat bijzonder moeilijk, ziet Strynckx ter plaatse. "Overal liggen er gigantische brokstukken en die weghalen is bijzonder lastig. Men gaat er hier dan ook vanuit dat er nog meer slachtoffers van onder het puin zullen worden gehaald. Dat er nog mensen levend teruggevonden zullen worden, lijkt vrijwel onmogelijk."

Iets na 13 uur vanmiddag is de hulpactie ook opgeschort, meldt de Italiaanse krant La Repubblica, vanwege instortingsgevaar.

Buitenlandse Zaken in ons land gaat er voorlopig vanuit dat er geen Belgen bij betrokken zijn.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Morandi-viaduct
Morandi-viaduct

Radio 1 Select