Al zeker 58 doden bij nooit geziene bosbrand in Centraal-Portugal

18 juni 2017
In Centraal-Portugal zijn al zeker 58 doden geteld bij een nooit geziene bosbrand. Die branden begonnen gisterenmiddag op 200 kilometer van de hoofdstad Lissabon, in de regio Pedrógão Grande. Heel wat slachtoffers zaten gevangen in hun auto toen het vuur hen insloot op een provinciale weg.

Premier Antonio Costa spreekt van "de grootste tragedie met mensenlevens in jaren". De dodentol zal wellicht nog oplopen. Collega's uit Spanje komt helpen en zetten onder meer twee blusvliegtuigen in. Op het terrein zelf rijden 160 brandweerwagens rond.

Naast de 58 doden vielen er ook 59 gewonden, onder wie zes brandweermannen. Twee brandweermannen zijn vermist, meldt de Portugese openbare omroep RTP. De oorzaak van de brand is voorlopig niet achterhaald. Brandstichting of een zogenoemde "vuurtornado" (een opstijgende vuurkolom) die de vlammenzee doet versnellen, behoort tot de mogelijkheden.

Over het hele land braken vannacht 60 branden in bossen uit. Ruim 1.700 brandweerlui zijn her en der bezig met de branden te bestrijden. Verschillende dorpen worden volop geëvacueerd. Portugal kampt elk jaar met zware bosbranden. De temperaturen lopen daar momenteel makkelijk op tot 40 graden.

Correspondent: "Dit is nog nooit gebeurd"

"Rond 2003 zijn er een 20-tal doden gevallen tijdens de hele zomerperiode, maar deze keer gaat het om tientallen doden bij één brand. Dit is nog nooit gebeurd. Iedereen in Portugal spreekt er", zegt onze correspondent in Portugal, José da Silva. "De temperaturen dit weekend zijn ook uitzonderlijk hoog, boven de 40 graden. En dat in gebieden met veel bos en heide."

"Pyromanen in de zomer enkelband laten dragen"

José da Silva wijst ook op de vele pyromanen in Portugal. "Gisteren nog werd een 19-jarige brandweerman aangehouden die in de buurt van het noordelijke stadje Mealhada een 5-tal bosbranden stichtte met zijn aansteker. Hij is in voorlopige hechtenis geplaatst."

Momenteel buigt het Portugese Parlement zich over een regeringsvoorstel om veroordeelde pyromanen gedurende de zomermaanden verplicht een elektronische enkelband te laten dragen plaatsen. De Portugese pers juicht dat voorstel toe. Elk jaar zijn pyromanen verantwoordelijk voor honderden bosbranden die vele tienduizenden hectaren bos, heide en natuurgebied verwoesten.

Via de website en app fogos.pt kan iedereen de brandhaarden op de voet volgen, met gedetailleerde informatie over hoeveel brandweermannen, -wagens en -vliegtuigen zijn ingezet.