Alain Grootaers vanuit Andalusië: "Jullie zien meer beelden van geweld dan de Spanjaarden zelf"

3 oktober 2017
De Spaanse media tonen een ander beeld van het Catalaans referendum dan de internationale of Belgische pers. Dat zegt schrijver Alain Grootaers, die in Andalusië woont, in "De Ochtend". "Op de voorpagina's hier staan geen bebloede mensen na een doortocht van de politie."

Grootaers woont al jaren met zijn gezin in Andalusië, de meest zuidelijke Spaanse regio. "Hier eten ze uit de hand van Madrid en geniet Rajoy dus wel steun. Wat wil je: wiens brood men eet, diens woord men spreekt. De werkloosheid is hier gigantisch: een kwart van de mensen zit zonder werk, en bij de jongeren loopt dat op tot 45 procent", zegt hij. "Andalusië is een arme regio met veel landbouwers, die overleven dankzij de subsidies van Madrid. Het hoeft niet te verbazen dat de lokale pers een ander beeld ophangt van het referendum dan internationale media."

Volgens Grootaers wordt het politiegeweld in Catalonië van afgelopen weekend geminimaliseerd. "Jullie zien meer beelden van het geweld dan de Spanjaarden zelf. Geen enkele Andalusische krant pakt op hun voorpagina uit met beelden van bebloede mensen aan de stembussen. Die foto's zie ik wel in de internationale of Belgische pers opduiken. De Spanjaarden krijgen maar een selectie van de feiten te zien", klinkt het.

"Enkel de editorialen zijn scherp: in die krantencommentaren wordt het referendum een totale mislukking genoemd, voor beide partijen. Enerzijds heeft de regering Rajoy het geweld oogluikend toegestaan, en nog geïnstitutionaliseerd, door zelf ordediensten te sturen. Anderzijds heeft Catalonië weldegelijk een illegaal referendum georganiseerd, en die reactie van Madrid dus in zekere zin over zichzelf afgeroepen."

Bron: vrtnws.be