Alain Remue van Cel Vermiste Personen: "Soms is slecht nieuws brengen beter dan geen nieuws brengen"

16 september 2019
© Belga (Sophie Kip)
De zoektochten naar de vermiste Belg Théo Hayez in Australië en twee Belgische duikers aan de Belgisch-Franse grens zijn stopgezet. "Op een bepaald moment ben je letterlijk uitgezocht", zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen in 'De Wereld Vandaag'.

De zoektochten naar de vermiste Belg Théo Hayez in Australië en twee Belgische duikers aan de Belgisch-Franse grens zijn stopgezet. Alain Remue van de Cel Vermiste Personen legt in 'De Wereld Vandaag' uit dat een zoektocht soms moet worden stopgezet, omdat de zoektocht technisch gezien helemaal afgerond is.

"Als zoeken zoeken om te zoeken wordt, dan moet je stoppen. Op een bepaald moment ben je letterlijk uitgezocht. Voor de Cel Vermiste Personen is het dan technisch gezien afgerond, maar voor de families van de vermiste personen stopt het niet. Het is niet gemakkelijk om dat aan die mensen duidelijk te maken", zegt Remue.

Verdwijningszaak heeft emotioneel een enorme impact, maar het heeft ook een grote praktische impact

Het is niet evident om de familie van een verdwenen persoon te informeren dat de zoektocht wordt stopgezet. "Het is een van de moeilijkere boodschappen die we moeten geven. Soms is slecht nieuws brengen beter dan geen nieuws brengen. Ik heb het al vaak meegemaakt dat mensen zeggen: "oké, het is goed dat we het weten". Dan kunnen ze proberen dat een plaats te geven. Zolang je dat niet hebt, dan lukt dat niet. Dan is er geen afscheid of rouw mogelijk. Je kan niet rouwen bij iemand die er niet is. Het heeft emotioneel een enorme impact", legt Alain Remue uit.

Een vermiste persoon heeft voor de familie ook een praktische impact. "Als er geen lichaam is, is er geen overlijden. Wanneer een koppel bijvoorbeeld samen in een zaak werkt en de man raakt vermist. De vrouw blijft over met de zaak, maar er gebeurt van alles. Gelden worden geblokkeerd en erfenissen kunnen niet afgehandeld worden."

"Je hebt dan een burgerlijke procedure met het vermoeden van afwezigheid en de verklaring van afwezigheid. Vroeger moest je dertig jaar wachten om iemand als officieel afwezig te kunnen verklaren. Dat is doodverklaren. Vandaag is dat vijf jaar", besluit Alain Remue.

Beluister het gesprek met Alain Remue in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: