“Alcoholslot houdt berekende verkeerscriminelen niet tegen"

1 juli 2018
Autobestuurders die moeten blazen en meer dan 1,8 promille op hebben, moeten sinds vandaag een alcoholslot in hun auto laten installeren. Politierechter Peter D’Hondt is sceptisch. “Een rijbewijs met punten was een betere maatregel geweest.”

“Een alcoholslot is, om het licht uit te drukken, een beperking van de vrijheid van de chauffeur”, legt Peter D’Hondt uit in De Ochtend. “Die wordt verplicht om zich te onthouden van het gebruik van alcohol of het voertuig doet het niet.”

Op de maatregel was eerder veel kritiek. “Het alcoholslot werd bijzonder lauw onthaald bij politierechters. Sinds 2010 zijn amper 52 bestuurders onderworpen aan zo’n slot.”

Praktische bezwaren

“Het is geen kwestie van voor of tegen zijn, maar van opportuniteit en haalbaarheid”, licht D’Hondt toe. “Er zijn een aantal bezwaren die zich in de praktijk aandienen.”

Een alcoholslot kost namelijk veel geld. “Tot 4000 euro voor 3 jaar. Tel daar een omkaderingsprogramma van 1200 tot 1700 euro bij en je krijgt een substantiële som waar eigenlijk de hele familie slachtoffer van is.”

“Het enthousiasme voor de maatregel is duidelijk groter bij de wetgever dan bij de politierechters”, besluit D’Hondt.

Fietsers met alcoholslot

Het alcoholslot is verplicht vanaf 1 juli, maar daar valt bij een eerste overtreding volgens de politierechter een mouw aan te passen. “Het slot is principieel verplicht vanaf 1,8 promille. Maar, mits uitdrukkelijke motivatie, kan de rechter zaak per zaak afwijken van die verplichting.”

Als een chauffeur binnen de drie jaar tegen de lamp loopt met 1,2 promille, is een alcoholslot wel absoluut verplicht. “Ook bij fietsers. Als die eerder veroordeeld zijn en ze worden betrapt met 1,2 promille op de fiets, krijgen ze nu ook een alcoholslot. Waarschijnlijk heeft men dat over het hoofd gezien.”

Berekende verkeerscrimineel

“Een ander probleem is het bepalen van de alcoholemie of het alcoholgehalte in het bloed. Want nu is het aan de rechters om te bepalen welke alcoholemie finaal weerhouden wordt.”

“Bij een onderschepping is dat niet zo’n probleem, maar ik houd mijn hart vast bij een ongeval.”

Ik vrees dat de berekende opportunist onder de verkeerscriminelen de vlucht zal kiezen

“Bij een ongeval is de politie soms pas na een uur ter plaatse en is een deel van de alcohol al afgebroken. Ik vrees dat de berekende opportunist onder de verkeerscriminelen de vlucht zal kiezen. Want die heeft er belang bij om uit te stellen om zich aan te melden bij de politie, zodat hij onder de limiet zit en de rechter geen slot hoeft op te leggen. Al heeft die facultatief wel nog de mogelijkheid.”

Duik in de diepte

De politierechter stelt zich nog meer vragen over de praktische haalbaarheid. “Ik zou meer dan twintig alcoholsloten per week moeten bevelen in mijn politierechtbank.”

Ik vind de maatregel gewaagd

“Wie gaat dat allemaal uitvoeren? Het gaat nu al moeilijk voor de uitvoering van de geldboetes. Nu gaat men een duik in de diepte nemen voor een zeer complex systeem van uitvoering van beveiligingsmaatregel, terwijl veel van de vorige dingen nog mank lopen.”

“Ik vind dat gewaagd. Er zijn andere methodes, zoals rijbewijs met punten. Dat rijbewijs viert binnen twee weken zijn 28ste verjaardag, maar werd nooit uitgevoerd. Ik stel voor dat we gezamenlijk een feestje bouwen, weliswaar als we allemaal te voet zijn.”

Ga te voet naar de wereldbeker voor België

“Ik ben een trouwe dienaar van de overheid en van de veiligheid van de mensen op straat. Ik zou enkel de mensen de raad willen geven om vanaf vandaag twee keer na te denken. Als je iets wil vieren, zoals de wereldbeker voor de Rode Duivels, vier gerust. Maar ga te voet of laat je rijden”, geeft D’Hondt nog mee.