Alcoholvrij bier is geen taboe meer

19 juni 2018
5% van geconsumeerde pintjes in ons land zijn alcoholvrij en dat is meer dan een verdubbeling op twee jaar tijd. “Alcoholvrij bier was lang een taboe in België en dat is echt pas de laatste paar jaren veranderd” zegt biersommelier Sofie Vanrafelghem in ‘Nieuwe Feiten’.

Mensen kiezen meer en meer voor alcoholvrij bier. "Ik denk dat het vooral te maken heeft met bewustzijn” zegt Vanrafelghem. Mensen gaan volgens haar steeds bewuster om met alcohol, zeker wanneer ze moeten rijden.

Niet alleen de ingesteldheid van de consument is veranderd, ook het bier zelf kende een evolutie. “De reden waarom vele Vlamingen lang niet voor alcoholvrij bier kozen, was omdat de meeste merken vrij smaakloos waren”, zei Vanrafelghem. “En we zijn daarin laatbloeiers. Als je kijkt naar Europa, dan zijn we één van de laatste landen waar alcoholvrij bier nu echt wel een deel wordt van het assortiment.”

België (alcoholvrij) bierland?

Volgens Vanrafelghem is het niet toevallig dat die omschakeling pas zo laat in België plaatsvindt. “Dat is ook normaal als je een cultuur hebt van rijke bieren die vol zijn van smaak en karakter. Dan ga je niet kiezen voor een waterig biertje, dan wil je minstens een alternatief met veel smaak.”

Toch hebben de Belgische bieren volgens Vanrafelghem toch nog een weg te gaan. De omschakeling van het N.A.- naar het 0,0%-procedé is alvast een stap in de juiste richting. Bij dat laatste brouwproces wordt de vergisting niet stopgezet, waardoor de smaak niet verloren gaat. “Daar wordt een extra stap aan toegevoegd. Door een membraantechnologie wordt het bier extra gefilterd.” In die fase verliest het bier zijn alcoholpercentage. “Maar het is niet omdat je onder de 0,5% zit, dat je aan smaak moet inboeten.”

En wat met de toekomst?

De toekomst van het alcoholvrije bier ziet er volgens Vanrafelghem alvast goed uit, want ook de speciaalbieren springen op de kar. “Veel brouwerijen zullen experimenteren met ingrediënten om karaktervolle alcoholvrije alternatieven op de markt te brengen.”

Daarnaast komen er nog bieren bij van 2 à 3 procent, en dat is ook een goede zaak, vindt Vanrafelghem: “Daar kan je er al enkele van drinken voor je aan de wettelijke limiet zit.”

Beluister het integrale interview met Sofie Vanrafelghem:

Lees ook: