"Alexander de Grote: agressor, drinkebroer, massamoordenaar en bij leven al een mythe"

9 juli 2019
Alexander De Grote in de tempel van Jeruzalem
Zijn ouders halen de bekendste Griekse filosoof Aristoteles in huis om hem op te voeden. Op zijn 22ste hakt hij de Perzen in de pan. Op zijn 25ste regeerde de Macedonische geniale generaal over een rijk van vijf miljoen vierkante kilometer dat zich uitstrekte over drie continenten.

Amper zeven jaar later is Alexander de Grote al dood. Hij sterft op 32-jarige leeftijd in Babylonië (in het huidige Irak). Zijn lichaam gaat naar Alexandrië, zijn stad met zijn naam, maar zijn graf verdwijnt in de nevel van de geschiedenis:

"Elke 2 jaar beweert er wel een archeoloog dat hij het graf van Alexander de Grote heeft ontdekt. In april was het net zo.", aldus Patrick De Rynck.

100.000

Wat start met één veldslag tegen de Perzen (uit wraak) mondt uiteindelijk uit in een veldtocht van maar liefst 10 jaar, uitgestrekt over drie continenten waarbij hij tientallen volkeren uitmoordt of onderwerpt.

Onderweg sticht hij steden, laat hij een deel van zijn garnizoen achter en zet hij een Macedonische vertrouweling aan de top. 10 jaar lang is hij onderweg met een leger van 100.000 man: Macedoniërs, Grieken, Perzen en huurlingen.

"Om zo'n leger continu op de been en te vriend te houden, moet Alexander de Grote wel een goede militair en organisator zijn geweest. En een zeer goede tacticus, want hoe verklaar je anders al zijn overwinningen.", zegt publicist Patrick De Rynck

Eén van de manieren om zijn leger koest te houden, is via geld. Hij laat de geplunderde rijkdommen omsmelten in muntstukken en die worden gretig verhandeld. "Zo ontstaat, eigenlijk voor het eerst, een geldeconomie op grote schaal."

Al bij leven was Alexander de Grote een mythe
Publicist Patrick De Rynck

De verhalen die we nu van Alexander de Grote kennen, stamt uit 'De Geschiedenis van Alexander', geschreven net na de dood van Alexander. Een wijdverspreid werk, vol fictie en verzinsels, maar het maakt wel dat Alexander toen al -bij leven- een mythe was.

Bekijk de uitzending

Lees ook