Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bruggenbouwers

Alexander d'Hooghe: "Kennis hebben en het voor jezelf houden is iets heel ergs"

vr 1 jan. - 0:23

Alexander d’Hooghe was te gast in 'Bruggenbouwers' met Annemie Peeters. Ze nodigt gasten uit die staan voor bepaalde waarden en normen en die hij/zij met vuur verdedigt, maar die zich ook kan verplaatsen in de waarden en normen van iemand anders. Hij is letterlijk bruggenbouwer omdat hij de Oosterweelproblematiek heeft weten op te lossen. De vraag is dus onder andere of hij op andere fronten én privé ook zo’n verzoener is.
© Nicolas Maeterlinck (Belga)

d’Hooghe is architect, ingenieur en professor in Amerika. In Vlaanderen vooral bekend als de man die er in geslaagd is de knoop van Oosterweel opgelost te krijgen. Een verhaal waar veel betrokken partijen allemaal één doel hadden, het fileprobleem in Antwerpen oplossen. De gesprekken begonnen in 1996 en de werken zijn nu begonnen. d’Hooghe heeft alle belangen weten te verzoenen. Hij heeft de vechtende partijen in de juiste richting gekregen.

Projecten over heel de wereld

Hij was betrokken in een groot project in Zuid-Korea, urbanisatieprojecten in de VS, China, IJsland en Nederland.  “De manier waarop ik werk, leent zich goed voor maatschappijen met heel veel tegenspraak. In Kazachstan heb je zo’n dogmatische overheid die aan mij geen nood heeft en het er wel zal doorduwen. Daar waar de macht verdeeld is, kan ik zinvol werk leveren.”

Drie steden die er voor hem echt uitspringen zijn Antwerpen, Amsterdam en New York. “Ze hebben een heel specifieke inhoudelijke relatie. Heel veel grote steden zijn steden van de macht. Het Antwerpen van de 16de eeuw was een stad van tolerantie en vrijheden. Het was een van de meest vrije plekken van de wereld. Dat was de reden dat het zo goed draaide en er zo veel kennis kon floreren.”

Kennis moet gedeeld worden

Anti-autoritaire waarden zijn voor Alexander d’Hooghe het belangrijkste. “Kennis hebben en het voor jezelf houden is iets heel ergs. Heel veel instellingen bouwen kennis op en trachten die dan voor zich te houden. Het gebeurt voortdurend. Zelfs mijn eigen academische wereld is daar schuldig aan. Een grote hoeveelheid aan proffen en vakdomeinen maken bewust zaken moeilijker dan dat ze eigenlijk zijn om een schijn van expertise op te houden. Ik vind dat fundamenteel fout. Kennis is er om gedeeld te worden.”

Beluister Alexander d’ Hooghe in Bruggenbouwers (in twee delen):

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet