Alicja Gescinska: "Elke liefde is in zekere zin moeilijk"

14 februari 2016
Alicja Gescinska schreef het boek 'Een soort van liefde'. Zoals de titel al doet vermoeden is het een verhaal over verschillende soorten liefdes. Ideaal voor Touché op Valentijns-zondag. "Ik denk dat wij onszelf heel moeilijk voor de gek kunnen houden of heel weinig macht hebben over de liefde."

Alicja Gescinska zit met veel vragen over liefde. Wat is liefde? Kan die liefde langer duren dan het leven? Kan liefde ooit puur zijn?

Het zijn vragen die aan bod komen in haar debuutroman 'Een soort van liefde'. Door het boek in een romanvorm te gieten hoeft ze deze vragen niet zelf te beantwoorden: "Ik heb bewust gekozen om dit niet in een non-fictie werk te verwerken maar in een roman omdat ik dan verschillende vragen kan stellen maar het antwoord niet zelf moet geven. Ik kan het aan de lezer overlaten".

Het boek vertelt het verhaal van verschillende soorten liefdes, die niet allemaal evident zijn. Zo is er bijvoorbeeld de verstoorde liefde tussen vader en dochter doordat de dochter hem ziet als een liefdeloze man: "Stilaan begint ze ook te beseffen dat dat beeld dat ze van haar vader gecreëerd heeft misschien meer zegt over háár dan over haar vader. En ik denk dat dat ook klopt. We hebben vaak een beeld van mensen 'die ziet me graag, die ziet me niet graag'".

Maar klopt dat wel? En zegt zo'n uitspraak niet meer over ons dan over die andere persoon en zeker over die andere persoon zijn liefde? Kan je liefde meten en kan je weten hoe graag iemand kan zien? Ik denk het niet."

De tegenpool van liefde is haat, of zo wordt het toch vaak gezien. Alicja ziet dit anders.

Is haat eigenlijk verkromde liefde?

Iemand haten is een intens gevoel, het is geen onverschilligheid tegenover die persoon: "Komt haat dan niet voort uit het feit dat je hem graag zou willen zien of ooit graag gezien hebt?"

Liefde is een sterk gevoel en ze stelt zich dan ook de vraag of er een einde is aan de hoeveelheid liefde die iemand kan hebben.

"Net omdat liefde zo ongrijpbaar is en niet meetbaar is, hoe kan je dan zeggen tot hier en niet verder?"

Sommige mensen hebben misschien een grotere capaciteit om lief te hebben, al durft ze ook dat niet met zekerheid te zeggen: "Ik denk dat je je ervoor kan openstellen, maar zelfs als je je niet wil openstellen ben je nog niet veilig want dan kan het je nog overvallen. Tegen je eigen wil kan het zijn dat er opeens iemand voor je staat en dat je denkt ik heb die persoon echt lief."