"Alle aandacht moet gaan naar het aanleggen van fietsvriendelijke wegen"

2 oktober 2017
Lode Vansteenberge maakte zich vorige week in De Minuut kwaad over het feit dat er ouders hun kind naar school laten fietsen zonder fietsverlichting. "De vraag die ik me dan stel is of die ouders hun kinderen beu zijn", zei hij. Eva Van Eenoo van de Fietsersbond reageert vandaag in De Minuut: "Zijn uitspraken zijn naast de kwestie".

Eerst en vooral. Is fietsverlichting nodig en moeten fietsers hun licht laten branden? Ja natuurlijk, dat is niet eens een discussie waard. Bovendien, zo’n beperkte focus op zichtbaarheid leidt de aandacht af van een veel fundamenteler probleem.

Dat we het blijkbaar nog steeds normaal vinden om vrachtwagens en snel rijdend autoverkeer toe te laten op plekken waar kinderen spelen, fietsen en wandelen. Geen wonder dat sommigen hun kinderen liever niet met de fiets naar school zien gaan.

In plaats van de verantwoordelijkheid voor veiligheid enkel bij kinderen en hun ouders te leggen, via lichten en fluo allerhande, wil ik ervoor pleiten dat we al onze aandacht richten op het aanleggen van wegen waar kinderen zorgeloos kunnen fietsen en spelen.

Waarvan we weten dat ze op geen enkel moment een vrachtwagen of een auto die sneller dan 30 km/u rijdt kunnen tegenkomen.

Zodat kinderen vrolijk rond kunnen fietsen, en dat fietsen voor iedereen de logica zelve wordt.

Radio 1 Select