"Alle diëten werken. Ze zijn alleen niet vol te houden. Dus werken ze niet"

28 maart 2018
Dokter Luc Evenepoel strijdt tegen zwaarlijvigheid en ziet weinig oplossing bij diëten. Bovendien is er een makkelijke manier om af te slanken: "eet natuurlijk en vooral mínder".

'Van diëten word je dik', heet het boek dat Luc Evenepoel schreef. Hij pleit ervoor dat we ons bewuster moeten zijn van het eten dat we eten. "Eigenlijk begint het al met geen eten te kopen met etiketten op. Moeder natuur geeft ons een fantatische voorraad voedsel. Het is jammer dat de voedselindustrie zo machtig is geworden, dat ze ons ervan hebben overtuigd dat hun voedsel het echte voedsel is." 

Bovendien, benadrukt de arts, eten we te veel. "Dat is de laatste vijftig jaar zo gegroeid. Onze porties zijn beetje bij beetje groter geworden." 

Hij illustreert het met Ons Kookboek. "Vandaag staan er nog dezelfde recepten en ingrediënten in als in de jaren zestig. Alleen, toen was het nog bedoeld voor zes tot acht personen, nu voor vier."

we spenderen meer geld aan afslankmiddelen dan aan voedsel, dat is schandalig

Wat nog opvalt: "we spenderen meer geld aan afslankmiddelen dan aan voedsel, dat is schandalig. Als je 'weight loss diet' googlet, krijg je meteen een half miljard resultaten. Je ziet daarin één rode draad terugkomen: alle diëten werken. Maar ze hebben nog iets gemeen: ze zijn niet vol te houden. Daardoor hebben ze nog een derde ding gemeen: ze werken niet."

Eet minder

Dat er vraag is naar diëten en afslankmiddelen geeft aan dat we met z'n allen zoeken naar een makkelijke manier om af te vallen. "Die bestaat ook", aldus de arts. "Ik doe het elke dag en kan je kort samenvatten: eet natuurlijk voedsel in natuurlijke hoeveelheden."

"Als dat nog te veel informatie is, kan ik het nog korter samenvatten: eet minder. Je mag alles eten, maar minder. Je mag snoepen, maar doe het minder. Je mag een glaasje wijn drinken, maar maak er een klein glaasje van." 

Waarom lijkt het toch zo moeilijk, omdat het ons aan karakter ontbreekt? "We hebben gigantisch veel voedsel en het is zo goedkoop. Twee generaties terug spendeerde een gemiddeld gezin nog ongeveer de helft van het inkomen aan voedsel, nu is dat nog tien procent. Het is te goedkoop, dus we moeten opletten dat we niet te veel eten."

Lees ook