"Alle hens aan dek, dus blij dat Jean-Marie Dedecker erbij komt"

17 januari 2019
© Radio 1
Binnen de N-VA is er volgens Sander Loones, lijstrekker voor de Kamer in West-Vlaanderen, veel enthousiasme voor de komst van Jean-Marie Dedecker, die de Kamerlijst van zijn provincie zal duwen.

Sander Loones, onlangs nog kort Minister Van Defensie tot de regering-Michel viel, beseft het belang van de komende maanden voor zijn partij: "Het worden bijzonder belangrijke verkiezingen, het is echt alle hens aan dek. Want verschillende partijen staan klaar om zaken die we hebben verwezenlijkt weer terug te draaien. Dat willen wij niet en dat wil Jean-Marie Dedecker ook niet. Daarom heeft hij zich aangeboden om er mee voor te zorgen dat de lijn van N-VA krachtiger dan ooit wordt. Ik ben zeer blij met zijn steun", zegt Loones.

Maar waarom als onafhankelijke en niet als partijlid? "Er zijn ook nog verschilpunten tussen ons. Bijvoorbeeld zijn mening over de aanpak van mobiliteit en over het beleid van de Vlaamse regering. Het is iemand die zijn nek uitsteekt en dat opnieuw wil doen voor ons. En het belangrijkste is dat er vooral gemeenschappelijke punten zijn, op vlak van migratie, onderwijs en zo voort."

Loones geeft aan dat Dedecker wel degelijk los staat van de partij: "Als hij verkozen wordt, zal hij een vrije stem hebben. Hij zal binnen een eigen fractie werken, niet binnen de N-VA-fractie. Logische consequentie van een onafhankelijke op een lijst, anders dan bij andere partijen, die onafhankelijken zelfs als lijsttrekker uitspelen", sneert Loones.

Niet wakker worden na verkiezingen met regering die alles wil terugdraaien

Dedecker en N-VA, dat liep jaren geleden al eens grondig fout. Maar dat is nu dus vergeten? "Zeker, het gaat al enkele jaren beter, na contacten met mij, Theo Francken, Bart De Wever en Jan Jambon. En ja, er is tegenstand binnen de partij, dat is zo. Daarom staat Jean-Marie ook als onafhankelijke op de lijst. Tenminste als de kieslijsten er komen zoals ze nu voorliggen. Maar ik verwacht weinig tegenstand", zegt Loones, die ontkent dat het manoeuvre te maken heeft met de tegenvallende resultaten in West-Vlaanderen voor zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen.

"Ik roep op mensen op om zich te engageren als ze niet willen wakker worden na de verkiezingen met een regering die alles wil terugdraaien. Daarom, alle hens aan dek. En elke stem telt", roept Loones op. En nu Dedecker als onafhankelijke meedraait, kan een terugkeer van gewezen N-VA'ers als Peter Reekmans of Hendrik Vuye, als onafhankelijke dan? "Ik denk dat die kans zeer klein is", klinkt het.

Beluister het gesprek met Sander Loones in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: