"Alle proportie is weg en dat is niet aanvaardbaar"

13 maart 2016
Volgende week vindt het proces van Femke Van Den Driessche plaats. Ze riskeert een levenslange schorsing en een boete van 50.000 euro. Paul Van Den Bosch, de coach van Sven Nys, vindt dat onaanvaardbaar. "De mensen die dit eisen zijn alle zin voor perspectief en proportie kwijt."

Begin dit jaar werd Femke Van Den Driessche tijdens het wereldkampioenschap veldrijden betrapt op mechanische doping toen er een motortje in haar fiets werd gevonden. Deze week moet ze zich daarvoor in Zwitserland gaan verdedigingen bij de Internationale Wielerbond (UCI). Die eist alvast een loodzware straf.

Paul Van Den Bosch, de coach die Sven Nys groot maakte, uitte in Touché zijn ongenoegen.

Ik vraag me af welke dolgedraaide geest dat uitkraamt, ten eerste een levenslange schorsing en ten tweede een boete van 50.000 euro.

Er moet nagedacht worden over de gevolgen van een dergelijke eis.

"Ik ben een enorme voorstander van heel strenge dopingcontroles en mocht iemand mechanische doping gebruiken, dan ben ik uiteraard ook voorstander om daar een straf over uit te spreken, een strenge straf, maar bekijk alles in perspectief."

Hij maakt de vergelijking met een misdrijf in het verkeer.

"Als ik denk aan het levenslang intrekken van een rijbewijs en een dergelijke boete erbij, dan ben ik ervan overtuigd dat er doden gevallen zijn, mensen van de weg gemaaid zijn, dat er sprake is van vluchtmisdrijf of dronken rijden. En dan nog denk ik dat die uitspraak niet vlug gebeurt. want dat gebeurt pas bij recidivisme. Hier heb je een meisje van 19 jaar die mogelijks een zware fout gemaakt heeft."

Paul betreurt het dan ook dat het mogelijk is om een strafeis te stellen die zo hoog is dat het iemands leven ruïneert. Er moet volgens Van Den Bosch wat menselijker nagedacht worden over zo'n straffen.

Denk aan de persoon. En niet alleen aan dat motortje dat in die fiets zat.

Je kan de volledige uitzending van Touché met coach Paul Van Den Bosch hieronder herbeluisteren.

Foto © Stephan Vanfleteren