Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Radio Rusland

Alle reportages van WK Ward

ma 30 jul. - 8:56

Radio 1-reporter Ward Bogaert trekt tijdens het WK Voetbal door Rusland. Zijn reportages kan je hieronder beluisteren.
WK Ward in Rusland

De mooiste goal aller tijden

Exact 30 jaar geleden scoorde Marco van Basten misschien wel de mooiste goal aller tijden. Rusland speelde in 1988 de EK-finale tegen Nederland. Mede dankzij die fantastische trap van van Basten wonnen de Nederlanders. Veel Russen spreken nog altijd van een drama. WK Ward ging op zoek naar Russen die zich het drama nog kunnen herinneren.

Lenin in Perm

Of je nu in de grootstad Moskou of in een piepklein dorpje op het platteland bent: overal in Rusland vind je nog standbeelden van Lenin. Hoe kijken de Russen nu terug op de Lenin-periode? Ward Bogaert vroeg het hen.

Die nacht op de trans-Siberië Express

Wat doet een radioreporter die op een trans-Siberische nachttrein zit maar niet kan slapen? Juist ja, die neemt z'n micro en begint te interviewen.

Een blije Kroaat en een trieste Argentijn in Nizjni Novgorod

Ward was getuige van een mooi moment in Nizjni Novgorod: een Kroaat verontschuldigde zich bij een Argentijn voor de verpletterende overwinning van gisterenavond. En de Argentijn? Die nam het sportief op: "we moeten blijven zingen".

Maria Petrovna Jasjkova, de ingenieur die dichteres wilde worden

Ward sprak met een vrouw die heel haar leven als ingenieur in een militaire fabriek heeft gewerkt, maar eigenlijk dichteres wilde worden. Maria Petrovna Jasjkova bracht onlangs haar werk in eigen beheer uit. Voor ons las ze het gedicht 'Over Alexander Poesjkin'.

FC Olimpiyets Nizhny Novgorod, de voetbalclub met een te groot stadion

Een van de mooiste stadions van dit wereldkampioenschap staat in Nizjni Novgorod, een stad zo’n 500 km ten oosten van Moskou. Een halte ook van de trans-Siberië Express die Ward Bogaert aan het afreizen is. Hij heeft in de stad iemand gevonden met een bijzondere band met dat stadion.

Johan, de gids die niets van voetbal kent

Vanavond speelt het thuisland Rusland zijn tweede match van het tornooi. Dat wil WK Ward, die al een hele week de Russische ziel probeert te doorgronden, uiteraard volgen tussen de Russen. En dus is hij zich, zoals onze commentatoren daar, heel grondig op de match aan het voorbereiden. Maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt…

Bidden voor de Belgen

50 roebel of 0,68 euro, dat is de prijs om een Russische priester te laten bidden voor een WK-overwinning van de Belgian Red Devils. En voor dezelfde prijs zorgt die priester er ook voor dat Vincent Kompany en Thomas Vermaelen zich niet blesseren. Koopje, vonden Ward Bogaert en Johan de Boose.

De studenten in Gorki-park

Het begon met een simpele vraag: "goed gevierd na de 5-0 overwinning van Rusland tijdens de openingsmatch"? En voor Ward het wist ging het over de toekomst van Rusland, en de rol die jonge mensen daarin kunnen spelen.

De Nederlandse school in Moskou.

WK Ward loopt nog maar twee dagen rond in Moskou maar het Russisch begint hem al een beetje te duizelen. Daarom is hij naar een Nederlandse school in Moskou getrokken. Om nog eens wat Nederlands te horen. In die Nederlandse school zitten een vijftigtal kinderen van Vlaamse en Nederlandse expats. En het was een speciale dag, want het was de laatste schooldag voor de vakantie.

Ward wordt matroesjka-schilder

Net voor hij op de trans-Siberische Express stapte is Ward naar Sergiev Posad gereden, dat is een dorpje ten noorden van Moskou, en het is de bakermat van de matroesjka’s. En dan bedoelen we niet de dames van lichte zeden die rond palen dansen, maar wel die poppetjes, die altijd maar kleiner worden als je ze opendraait. En Ward mocht zelf een matroesjka beschilderen. Het resultaat zie je hieronder.

Russische studenten leren Nederlands

Niet dat ze met veel zijn, maar er zijn in Moskou Russische studenten die Nederlands leren. Ze kiezen er meestal niet zelf voor, het vak is onderdeel van bijvoorbeeld een opleiding politicologie. Maar de studenten zijn er wel allemaal van overtuigd dat hun kennis van het Nederlands een troef op de arbeidsmarkt is. (Bekijk ook het filmpje.)

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet