"Alle straten in binnenstad van Kortrijk ombouwen tot fietsstraten"

1 oktober 2018
Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) van Kortrijk wil van de Kortrijkse binnenstad één aaneengesloten fietszone maken. Dat zei hij tijdens een debat in 'De Ochtend'. Oppositiepartij CD&V vindt dat er nog veel werk is aan de fietsveiligheid.

Vincent Van Quickenborne - die met zijn lijst Team Burgemeester Kortrijk de komende 6 jaar opnieuw wil leiden - vindt het belangrijk om de omslag te maken naar een "echte fietsstad". "We hebben de ambitie om de meest fietsvriendelijke stad van het land worden", klinkt het.

Concreet stelt de burgemeester voor om alle 74 straten in de binnenstad om te bouwen tot fietsstraten tot een aaneengesloten fietszone. "De auto is er nog welkom, maar moet steeds achter de fiets blijven. Op die manier is er veel meer veiligheid voor de fietser en zal doorgaand verkeer de stad mijden. Het zal de fietser zijn die het tempo van de binnenstad zal bepalen."

Ook oppositiepartij CD&V (In Kortrijk heet de lijst CD&V 4.0) wil de fiets een prominentere plaats geven. "Binnen in de stad moeten we de fiets inderdaad koning maken", zegt lijsttrekker Hannelore Vanhoenacker. "Maar er moet veiligheid zijn als je wil fietsen." En wat dat betreft wijst de CD&V-kandidate erop dat Kortrijk behoort tot de centrumsteden met het hoogste aantal verkeersslachtoffers."

"Als ik zie dat er hier zo'n groot probleem is met verkeersongevallen, is er nog veel werk aan de winkel op het gebied van infrastructuur. Er is te weinig gewerkt aan de echte fietsinfrastructuur. Er zijn bijvoorbeeld geen afgescheiden paden", aldus Vanhoenacker. Burgemeester Van Quickenborne erkent dat er "nog meer moet gebeuren". "Maar we hebben wel een omslag gemaakt; we flitsen nu ook in de zone 30 en er komen trajectcontroles op de invalswegen. Het aantal verkeersslachtoffers is gedaald, dat is de realiteit."

CD&V Kortrijk: de kater van 2012 is verteerd

Even terug naar de vorige gemeenteraadsverkiezingen van 6 jaar geleden. CD&V werd met kopman Stefaan De Clerck opnieuw de grootste partij, maar Open VLD - de tweede partij - ging meteen in zee met de N-VA en SP.A, een krappe meerderheid.

De christendemocraten werden zo na meer dan 150 jaar naar de oppositiebanken verwezen, het leverde hen een serieuze kater op. Dat is nu verteerd. "Met de vernieuwingsoperatie hebben wij duidelijk gekozen voor "de weg vooruit". We willen niet meer achterom kijken, dat heeft geen enkele zin", aldus CD&V-lijsttrekker Hannelore Vanhoenacker.

De liberale lijst van Van Quickenborne en de CD&V-lijst lijken naar elkaar te zijn toegegroeid. "Wij zijn met iedereen on speaking terms", zegt Vanhoenacker. "We zitten hier niet vanuit revanche." De huidige burgemeester is tevreden met zijn huidige coalitie. "Maar als die coalitie zou achteruitgaan bij de verkiezingen, lijkt het me evident dat je moet kijken naar andere formules. En als je CD&V hoort - het heeft lang geduurd - zitten we nu niet meer in het verhaal van revanche en het moet anders."

Beluister het debat tussen Vincent Van Quickenborne en Hannelore Vanhoenacker:

 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'