“Alle terrassen staan klaar in Nederland, maar niet voor Belgen. Tenzij je er een quarantaine voor over hebt”

21 april 2021
© Ryan Plomp (Unsplash)
Op 28 april gaan de terrassen in Nederland weer open, en Belgen mogen opnieuw niet-essentiële reizen maken. Maar wie snakt naar een terrasje en daarvoor naar Nederland wilde trekken, is eraan voor de moeite. Nederland legt immers een quarantaine van tien dagen op, die kan ingekort worden tot 5 dagen na een negatieve test.

Belgen die van plan zijn om in Nederland een terrasje mee te pikken, moeten wel degelijk vooraf in quarantaine. Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid in Nederland. Volgende woensdag gaan de terrassen daar weer open, zij het enkel tussen 12 uur 's middags en 6 uur 's avonds.

Belgen mogen dan wel opnieuw niet-essentiële reizen maken. Maar Nederland eist nog altijd dat ze eerst in quarantaine gaan voor tien dagen - dat kan ingekort worden tot 5 dagen na een negatieve test.

Liever nog even geen Belgen

Maar eigenlijk ziet Nederland de Belgen voorlopig liever niet komen. Zelfs als ze geen quarantaineplicht hebben, zoals grenswerkers, mensen die net over de grens familie hebben, of studenten en scholieren die over de grens les volgen. Die mogen Nederland wel probleemloos binnen, maar dat betekent niet dat ze ook welkom zijn op de terrasjes.

Alle terrassen van Sluis tot Maastricht staan vanaf woensdag klaar maar alleen voor Nederlanders helaas.

Dat bevestigt NOS-correspondent Joris van Poppel in 'De Wereld Vandaag': “Alle terrassen van Sluis tot Maastricht staan vanaf woensdag klaar maar alleen voor Nederlanders helaas. In principe is het niet de bedoeling dat Belgen naar Nederland komen, tenzij het noodzakelijk is. Dan moet je wel in quarantaine, en wel voor 10 dagen. Eventueel wordt dat 5, als je je na 5 dagen laat testen en de uitslag negatief is.”

“Dus stel, je wilt vanuit België naar Nederland komen om even op een terras te gaan zitten, ja dan moet je minimaal 5 dagen in quarantaine, een test laten doen, en vervolgens kun je het terras op. Dat zou kunnen. En dan weer terug naar België na een paar pinten.”

Mochten er in Nederland vanaf woensdag opvallend veel auto’s met een Belgische nummerplaat gesignaleerd worden, dan zal de politie zeker gaan controleren, zegt Joris van Poppel nog.

"Laat dit vooral een eerste versoepeling zijn voor onze eigen burgers"

Ook de burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-te Strake, zegt dat ze de Belgen voorlopig liever niet ziet komen: “Als je bij ons op een terras wil moet je een timeslot reserveren, je mag maar met twee mensen komen en het mag ook maar van 12 tot 6, dus het is heel beperkt. Ik reken eigenlijk op de solidariteit van onze Belgische buren. Blijf even weg, op 8 mei kunnen jullie zelf ook. Laat dit vooral een eerste versoepeling zijn voor onze eigen burgers, dat zouden we fijn vinden.”

Op 8 mei gaan inderdaad – in principe, als de coronacijfers het toelaten – ook in ons land de terrassen weer open. Al moet nog wel beslist worden onder welke voorwaarden, en tot hoe laat de terrassen hier zouden mogen open blijven.

Beluister het gesprek met correspondent Joris Van Poppel in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Beluister het gesprek met de burgemeester van Maastricht in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: