Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De thuiskomers

"Alle vormen van geweld tegen vrouwen kost de ganse EU 228 miljard euro"

wo 27 dec. - 1:41

In Fientje Moerman schuilt al van jongs af aan een feministe. Op haar dertiende las ze Simone de Beauvoir. “Met een zaklamp ’s nachts onder de lakens, las ik Le Dexuième Sexe.” Vandaag woont en werkt ze in Washington als EU Liaison Officer.
Fientje Moerman

Vrouwenrechten linkt de gewezen politica Fientje Moerman aan mensenrechten, net als Hillary Clinton. “Feminisme is geen vies woord, het gaat over mensenrechten. Iedereen moet zijn volle potentieel kunnen en mogen realiseren. Dat mis ik nog in de maatschappij en in de wereld.”

Die feministische houding ligt niet aan haar opvoeding. "Ik heb nooit meegekregen dat ik iets niet kon omdat ik een meisjes was." In haar directe omgeving zag ze dat het normaal is dat vrouwen ook werken. "Als ik iemand hoor verkondigen dat deze generatie, in tegenstelling tot de vorige, werkt, vraag ik me af waar ze vandaan komen. In mijn familie is dat al generaties zo." 

228 miljard euro

"Mijn ene grootmoeder was onderwijzeres, die stopte wel met werken toen ze trouwde. De zus van mijn grootvader was apotheker, net als mijn beide ouders. Mijn andere grootmoeder had een zaak in kolen en petroleum. Zij hield de boel recht toen mijn grootvader vastzat in een kamp tijdens WOII." Eigenlijk, vertelt Moerman, is het ideaal van de thuisblijvende vrouw vooral iets van na WOII. "Kijk naar begin 20ste eeuw: toen werkten vrouwen even veel als nu. In mijnen en fabrieken, waar ze huishoudelijke, onderbetaalde en slechte arbeid moesten doen, maar ze werkten wel."

Kijk naar begin 20ste eeuw: toen werkten vrouwen even veel als nu. In mijnen en fabrieken, waar ze huishoudelijke, onderbetaalde en slechte arbeid moesten doen, maar ze werkten wel

Dankzij de #MeToo-beweging is er veel veranderd, vindt Moerman. "Eindelijk. Het heeft zaken bespreekbaar en naar buiten gebracht." Dat het moest, illustreert ze met een opmerkelijk getal dat door de EU werd berekend. "Alle vormen van geweld tegen vrouwen kost de ganse EU 228 miljard euro, gaande van niet gerealiseerd potentieel, ziektekosten tot afwezigheid op het werk. Alleen al om economische redenen, moet je iets doen." 

Vervang 'vrouw' door 'zwarte'

Want ondanks de verbetering, zijn we er nog niet. "Je hoort nog steeds mannen zaken verkondigen over vrouwen waarvan ze denken dat ze correct zijn. Dan vraag ik hen om het woord 'vrouw' te vervangen door bijvoorbeeld 'zwarte' en zich af te vragen of het dan nog aanvaardbaar klinkt. Meestal niet." 

Je hoort nog steeds mannen zaken verkondigen over vrouwen waarvan ze denken dat ze correct zijn. Dan vraag ik hen om het woord 'vrouw' te vervangen door bijvoorbeeld 'zwarte' en zich af te vragen of het dan nog aanvaardbaar klinkt. Meestal niet

In de Belgische politiek ziet Moerman verbetering, maar in de media kan het beter. "Je kan vrouwen op verschillende manieren onzichtbaar maken, door ze te verbergen onder boerka, maar ook door ze niet aan bod te laten komen in de media of onvertegenwoordigd te laten." Die vertegenwoordiging is belangrijk weet ze. "Of het nu om vrouwen gaat of een andere groep die ondervertegenwoordigd is. Die groep kan zijn waarden en waarden niet laten gelden zolang die zwaar in de minderheid is." 

Maar sommige mannen weten niet meer zeker wat wel en niet mag. Daarom heeft Moerman nog enkele tips:

  • Geef een vrouw een hand en blijf er verder af, tenzij ze expliciet toestemming geeft
  • Als een vrouw voor je werkt, of je hebt op de ene of andere manier macht, blijf je er sowieso af
  • Twijfel je nog na voorgaande, stel je dan voor dat je dochter thuiskomt met een verhaal van iets dat haar is aangedaan, net datgene wat jij van plan bent te doen, hoe reageer je dan als vader?

 

Beluister de hele uitzending:

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet