"Alleen legale en veilige migratie zal mensensmokkelaars ontmoedigen"

9 mei 2019
Moeten mensen die via de zee proberen om Europa binnen te komen, moeten gered worden als ze in gevaar zijn, of niet? Stemmen zeggen dat mensensmokkelaars aangemoedigd worden door bootvluchtelingen in Europa te laten aanmeren, maar anderen spreken dat tegen. Zo ook Wies De Graeve, directeur van Amnesty International.

Sinds Italië een ontmoedingsbeleid heeft wat betreft het redden van migranten op zee, doen de meeste NGO's geen actieve reddingsacties meer op de Middellandse Zee. Niet omdat het niet meer mag, maar omdat het hen praktisch onmogelijk wordt gemaakt, want humanitaire schepen mogen niet meer aanmeren in de Italiaanse havens als er ook geredde migranten aan boord zijn. De beslissing werd genomen door de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, partijleider van het extreem-rechtse Lega.

Kritiek op NGO's

De kritiek op NGO's is dat ze mensen aanmoedigen om per boot naar Europa te komen en zouden onder een hoedje spelen met mensensmokkelaars. Maar dat spreekt directeur van Amnesty International, Wies De Graeve tegen: "het zijn niet de NGO's die samenwerken met mensensmokkelaars, maar de Libische kustwachters die voor geld beslissen welke bootjes ze doorlaten en welke ze terughalen."

Geen aanzuigeffect

De Graeve is duidelijk: "het enige dat mensensmokkelaars kan ontmoedigen is legale en veilige migratie." Hij denkt niet dat er sprake is van een zogenaamd aanzuigeffect, waarbij mensen vertrekken, omdat ze weten dat reddingsboten hen waarschijnlijk komen redden. Hij vindt het schrijnend dat mensen nu worden teruggebracht naar Libië als ze op zee worden opgepikt, waar mensen in mensonwaardige omstandigheden in detentiecentra terechtkomen.

Wat na asielaanvraag?

De meeste luisteraars laten weten dat ze vinden dat mensen gered moeten worden op zee. Maar de grote vraag die dan rijst, is wat er daarna moet gebeuren? Het is duidelijk dat een oplossing nog niet meteen in zicht is. 

Beluister hier de uitzending: