Alles behalve de knor

24 januari 2015
Zaterdag eten we varkenswangetjes. Wat er met de rest van dat varken gebeurt, daar hebben we, eerlijk gezegd, nog nooit diep over nagedacht.

Het grootste gedeelte verdwijnt wel ergens in een of andere oven of pan en de overschot, daar maken ze Zwan-worsten van. Dachten wij. En dat klopt ook. Maar dan blijft er nog bijna de helft van dat varken over. Wat gebeurt daar dan mee?

Dat ontdekten we in het nieuwe boek van Geerdt Magiels. Hou u vast. Komt ie. Pagina 48: “Van snuiten en oren worden hondensnacks gemaakt. De oren dienen soms als testmateriaal voor chemische wapens omdat ze sterk gelijken op menselijke huid. Hemoglobine uit het bloed van varkens wordt gebruikt in sigarettenfilters. Hartkleppen van varkens redden mensenlevens bij transplantaties. Eiwit uit varkenshaar wordt gebruikt als broodverbeteraar. Collageen als goedkope eiwitbron voor bodybuildingssupplementen. Uit de pancreas wordt insuline gehaald voor de behandeling van suikerziekte. Van de knoken wordt gelatine gemaakt om bier of fruitsap helder te maken. Vetzuren uit de botten maken potloden harder en shampoo glanzender. De as van de botten wordt gebruikt bij de productie van treinremmen. En mocht er dan echt nog iets overblijven dan wordt er groene stroom van gemaakt."

Let op. Dat is nog maar de korte samenvatting. De volledige opsomming is nog veel langer. Hadden we al gezegd dat dat boek van Geerdt Magiels ‘Recycle’ heet? Het gaat over recyclage en over hoe afval die als grondstof gebruikt wordt geen afval meer is. Ga de natuur in en aanschouw om het even welk landschap. Daar wordt geleefd dat het een lieve lust is. Miljarden organismen die allemaal afval produceren. En toch zie je nergens een containerpark. Hoe kan dat?


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...