Ben Weyts: "Alles doen opdat kinderen naar school kunnen"

22 maart 2021
© Radio 1
Op vraag van het Overlegcomité stelden de ministers van Onderwijs enkele verstrengingen voor om de verspreiding van het coronavirus in de scholen zo veel mogelijk te beperken. De refters moeten sluiten, de speeltijden moeten zoveel mogelijk gescheiden worden,... Wat overblijft is gewoon het lesgeven, alles daarbuiten lijkt weg te vallen. Krijgen we dan geen kil depot zoals onderwijsexpert Dirk Van Damme aanhaalt? Minister Ben Weyts reageert in 'De Ochtend'.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) begrijpt de bezorgdheden van de onderwijskoepels en de vakbonden over de nieuwe maatregelen die nu voorgesteld zijn om het aantal besmettingen in de scholen tegen te gaan. Zij geven aan "stilaan op de grens te zitten van wat haalbaar is". "Ik moet tussen twee vuren schipperen", zegt Weyts in 'De Ochtend'. "Er moeten nieuwe maatregelen komen en ze moeten realiseerbaar zijn. We vragen nu al zo veel van de scholen en dan komt dit er nog eens bij. Gelukkig duurt die maar twee weken, tot aan de paasvakantie. Wat we nu uitvaardigen, is van beperkte duur."

Onderwijsexpert Dirk Van Damme vroeg zich vanmorgen op Twitter af “hoe ver je kan gaan in het onteigenen van alles wat de school tot een warme en rijke leeromgeving, tot er enkel een kille depot overblijft?”. Die uitspraak noemt Weyts "gechargeerd".

(lees verder onder de tweet)

Weyts: “Als we kunnen garanderen dat kinderen naar school kunnen blijven gaan, als we de luxe hebben om die keuze te mógen maken, in tegenstelling tot in het buitenland, laat ons dat dan toch gewoon doen.” Een schoolsluiting is voor hem niet aan de orde. “Als je de virologen aanhoort, die hebben ons gezegd dat het virologisch geen zin heeft om dat te doen.”

Veel scholen passen nu al meerdere van de voorgestelde richtlijnen toe, gaat dit dan wel voldoende zijn? "Ik heb die vraag gesteld aan de virologen en hun antwoord was positief, ik zou niet weten waarom de politiek zich daar dan nog moeten over buigen. Daar hebben wij virologen voor aangeduid", reageert Weyts. Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) zei eerder dat het prioritair vaccineren van leerkrachten voor hem geen principekwestie is, maar dat dat hoe dan ook pas kan na de ouderen en risicogroepen, “ten vroegste pas half mei, en heeft dat dan nog nut?"

"Dat heeft altijd nut", zegt Weyts, die blij is met de “opening” die er nu gemaakt is. Hij benadrukt dat het niet de bedoeling is dat een 25-jarige leerkracht voorrang krijgt op een 80-jarige. “We bedoelden inderdaad alleen maar prioritair ná de ouderen en risicogroepen."

Beluister het integrale gesprek met minister Ben Weyts in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: