"Alles in mij wat vast zat, kwam los op dat moment."

1 februari 2022
Radio 1
In ‘Belpop Helden’ brengen vijf artiesten een muzikaal eerbetoon aan een Belgische artiest. 'The Haunted Youth' eert 'Amenra'. "Meest impactvolle Belgische black metal die echt zijn eigen plek in neemt en niet klinkt als een kopie."

Joachim Liebens van 'The Haunted Youth' had geen makkelijke jeugd. "Ik ging van instelling naar instelling. Ik voelde een muur tussen mij en anderen." Vrienden maken, bleek moeilijk. Aan die gevoelens van isolatie en frustratie uiting geven, lukte pas toen hij black metal ontdekte.

Mijn diepste shit omzetten in iets, dat is begonnen toen ik black metal heb ontdekt

Liebens is een grote fan van Amenra. Luisteren naar de band, geeft hem een zekere catharsis. Hij zoekt ook naar zingeving. "Ik wil iets betekenen op spiritueel vlak voor mensen."

Toch hoor je geen harde gitaren of luide vocals in zijn eerbetoon. Dat is een bewuste keuze: “Ik wou dat het liet zien dat black metal eigenlijk een genre overstijgend idee is, de geest die daar achter zit is even relevant in elk muziekgenre.”

Een song en een oude foto verschillen volgens hem niet zo bijster veel van elkaar: “Je wil iets inkaderen dat je ergens kwijt moet, maar je wil het ook terug kunnen bezoeken. Iets wat in het verleden ligt is altijd veel perfecter.”

 

Je wil iets inkaderen dat je ergens kwijt moet, maar je wil het ook terug kunnen bezoeken.

Bekijk hier de muzikale ode van The Haunted Youth aan Amenra:

Luister hier naar het eerbetoon

Meer belpop

Lijst van artikels