"Alles is vandaag mogelijk en daarom is niets nog goed"

10 november 2018
© Belga
MNM-presentatrice Julie Van den Steen getuigde heel open over de problemen die ze met haar gewicht had. Waarom hebben zij en zoveel anderen last van zichzelf? Ethisch filosoof Ignaas Devisch verklaart.

Beste succesvolle mensen,

Jullie worstelen met zichzelf hoor ik steeds meer: ben ik wel mooi genoeg, ben ik niet te dik, kom ik wel voldoende uit mijn comfortzone, de lijst aan criteria is lang en het weegt blijkbaar zwaar door.

Ik wil daar niet ironisch over doen. Onze samenleving kun je gerust definiëren als de democratisering van het ongemak. We hebben vandaag allemaal last van onszelf.

Waarom is dat zo? Zeer eenvoudig: alles is vandaag mogelijk en daarom is niets nog goed. ik herhaal: omdat alles mogelijk is vandaag, is niets nog goed. Wat was het vroeger toch comfortabel: dan kon je tenminste ergens tegen zijn: tegen de kerk, tegen je ouders of tegen het systeem. Nu is dat niet langer zo want we willen alles zelf kiezen. Dat is fijn want het heet vrijheid en we koesteren het allemaal. Maar wat wel eens vergeten is, is dat verantwoordelijkheid de schoonmoeder is van de vrijheid: als je alles zelf mag kiezen kun je nooit meer zeggen dat het de fout is van anderen.

Dus beste succesvolle mensen. De beste manier om weer gelukkig te worden is ermee ophouden om keuzes te maken. Wie niet kiest, laat het leven voor wat het is. Zet u op een bankje in het park en herhaal de volgende zin tot je ervan overtuigd ben: ik heb mijn succes niet aan mezelf te danken. Ik herhaal: ik heb mijn succes niet aan mezelf te danken. Het is allemaal jullie schuld!

Met de beste groeten
Ignaas Devisch

Lees ook: