"Alles wat ik bezit past in een hok van één op twee"

18 juni 2019
Lodi Planting
Kan jij al je bezittingen kwijt in een hok dat nog geen twee vierkante meter groot is? Deze extreme versie van minimalisme was de levensstijl van 'digital nomad' Lodi Planting. Ondertussen heeft hij deze "less is more"-attitude lichtjes bijgesteld, vertelde hij aan Ward Bogaert.

Lodi bezit verbazingwekkend weinig spullen. In zijn 'hok' van nog geen twee vierkante meter staan een plooibaar bed met matras, twee lampen, een tafeltje, een Aldi-zak met boeken en enkele dozen. En niet te vergeten: "een grote reiskoffer om te wisselen tussen winter- en zomerkleding."

Zijn gebrek aan bezittingen is geen gevolg van tegenslag, maar een bewuste keuze: "toen ik achttien was, wilde ik heel graag werken en reizen tegelijkertijd." Daarom leefde hij al vijf jaar uit zijn rugzak, op het moment dat Ward hem bezocht. De rest van zijn bezittingen bewaarde hij eerst in een self-storage ruimte. Dat ging goed tot de prijs daarvan met twintig procent steeg. Toen besloot hij om nog meer spullen weg te doen en de overschot te bewaren in zijn 'bezemhok'.

Dat gaf hem de vrijheid om de wereld rond te reizen met niet meer dan "een laptop, twee t-shirts, twee korte broeken en een paar schoenen". Hij kon overal ter wereld werk vinden, zonder dat hij last had van hypotheken of auto's om af te betalen. Op de meest exotische plaatsen kon hij professioneel aan de slag, mede dankzij autodeeldiensten en cohousing.

Wat Ward opviel tijdens het gesprek met Lodi was zijn gebruik van de verleden tijd. Bleek dat hij een intussen een lief had gevonden. Meer nog, ze hadden zelfs samen een huis gekocht! Maar ook daar had Lodi goed over nagedacht. "Een mens kan veranderen, maar zolang het bewuste keuzes zijn, maakt het niet uit waar het leven je heen brengt".

Lees ook: