"Alles wat met baby's te maken heeft is vaak nog altijd uitsluitend moedergericht"

10 juni 2021
Onlangs kregen we bij 'De Wereld van Sofie' een berichtje binnen van luisteraar Lien. Zij en haar partner Frederik zijn net ouders geworden van dochter Malin. Al van bij het begin van de zwangerschap viel er hen iets op. Alles rond baby’s en zwangerschap is heel sterk op de moeder gericht, en de papa’s krijgen maar heel weinig aandacht. Ze stonden er beiden voorheen nooit bij stil maar blijkbaar houdt onze maatschappij toch nog altijd vast aan de traditionele moeder- en vaderrollen.

Al tijdens de zwangerschap begon het Lien en Frederik op te vallen hoe Lien steeds degene was die werd aangesproken. En als Frederik meehelpt met de luiers krijgt het koppel vaak de opmerking: 'Amai die papa is nogal betrokken!' Logisch toch, zou je denken, maar minder evident dan het lijkt.

“Toen we bij het begin van onze zwangerschap op zoek gingen naar een crèche moest ik heel veel moeite doen voordat een crèchemedewerker me zelfs maar aankeek”, vertelt Frederik. “Ik merkte dat alles heel erg op de moeder gericht was en voelde me wat opzij gelaten.” “Ook ik vond dat heel gek”, zegt Lien, “Ik kende even weinig van baby’s als Frederik, maar toch kreeg ik zo van die vragen als: 'welke luiers en doekjes gaan jullie gebruiken?' Wist ik veel!”

“We hebben vaak tegen elkaar gezegd: de natuur heeft dat eigenlijk niet goed verdeeld hé”, gaat Frederik verder, “Ik voelde mij vaak schuldig dat ik bij het onderdeeltje borstvoeding niets kon doen.” Het helpt natuurlijk niet dat zowat alle platformen en praatgroepen rond jong ouderschap enkel aan mama’s worden aangeboden. Lien nam deel aan zo een online praatgroep, waar allerlei thema’s als borstvoeding en herbruikbare luiers aan bod kwamen. Ze vond het heel gezellig om met andere mama’s tips te kunnen uitwisselen, maar voor Frederik zou de uitleg van de vroedvrouw of verpleegkundige ook heel interessant geweest zijn, vertelt ze. “Ik ben ervan overtuigd dat het veel vaders zou helpen, als er voor hen ook praatgroepen waren,” vult Frederik aan.

"Ik had daar natuurlijk meer tijd voor, omdat ik vier maanden thuis kon blijven, van Frederik werd al veel sneller verwacht dat hij terug of zijn werk zou focussen." zegt Lien. Frederik: “Ik ben al heel erg dankbaar dat het vaderschapsverlof begin dit jaar verlengd werd, maar toch gaat het heel snel voorbij, langer was zeker welkom geweest. Het is toch moeilijk als je kind net geboren is, om je dan meteen weer op het werk te focussen, je moet veel dingen missen. Het is misschien wel een gemiste kans voor België.”

Lien en Frederik voelen aan dat hoewel zij de taken graag eerlijk zouden verdelen, de maatschappij het evenwicht toch in de richting van de moeder duwt. “Het is zeker niet dramatisch, maar we hadden gewoon niet verwacht dat het dat dat onevenwicht nog zo sterk was", zegt Lien. Intussen kijkt Frederik al uit naar zijn allereerste vaderdag. 

Lees ook: